În Sălaj, 12 şcoli vor funcţiona fără autorizaţie sanitară

 

Aproape trei la sută din unităţile de învăţământ din Sălaj vor funcţiona şi în anul şcolar 2014-2015 fără autorizaţie sanitară. Motivele sunt diverse, de la nefinalizarea lucrărilor de reparaţii, până la lipsa apei curente. „Este vorba despre şcoli care au nevoie de reparaţii capitale, nu au apă curentă şi grupuri sanitare adecvate. Este nevoie de investiţii foarte mari pentru a fi asigurate condiţiile necesare, însă, în acelaşi timp, numărul de elevi este foarte mic”, a explicat Maria Pop, inspectorul şcolar general, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, de vineri, 29 august.
Printre unităţile de învăţământ care îşi vor deschide porţile, deşi nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar, se numără: Grădiniţa cu Program Normal Negreni, comuna Ileanda, Grădiniţa cu Program Normal Răstoci, comuna Ileanda, Grădiniţa cu Program Normal Cozla, comuna Letca, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 Mal, comuna Sîg, Grădiniţa cu Program Normal Muncel, comuna Cristolţ, Grădiniţa cu Program Normal Fîntânele-Rus, comuna Rus, Grădiniţa cu Program Normal Buzaş, comuna Rus, Şcoala Primară Nr. 3 Făgetu, comuna Plopiş, Şcoala Primară Muncel, comuna Cristolţ, Şcoala Primară Doh, comuna Măerişte, Şcoala Primară Nr. 2 Mal, comuna Sîg, şi Şcoala Primară Cozla, comuna Letca. „Este adevărat, faţă de anul trecut numărul unităţilor de învăţământ fără autorizaţie a scăzut, de la 18 la 12, însă acestea vor fi monitorizate pentru a urmări demersurile făcute. Cu toate acestea vreau să subliniez că mai sunt alte 35 de unităţi care deşi au fost autorizate nu au apă potabilă. Se asigura apa potabilă cu ajutorul unor rezervoare montate pe perete. Am acceptat această variantă temporar având în vedere că în localităţile respective se fac investiţii, însă acest aspect trebuie soluţionat”, a precizat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj.
În anul şcolar precedent, din cele 18 unităţi de învăţământ cinci au fost autorizate pe parcusul anului, însă restul au funcţionat fără avizul sanitar.
“În majoritatea cazurilor s-a constatat lipsa apei curente şi amenajarea necorespunzătoare a grupurilor sanitare. De asemenea, la 12 şcoli s-a observat faptul că efectivul de elevi este foarte scăzut, aceştia învaţă în clase simultate, astfel încât s-a luat în calcul şi varianta transferării acestor copii la unităţile de învăţământ învecinate, ceea ce ar putea duce la desfiinţarea unor şcoli. Însă, deocamdată, aceste şcoli şi grădiniţe vor funcţiona fără autorizaţie sanitară. S-a dispus alimentarea zilnică a rezervoarelor de apă existente şi igienizarea corespunzătoare a latrinelor”, preciza la aceea vreme reprezentantul Prefecturii Sălaj.

2 Thoughts to “În Sălaj, 12 şcoli vor funcţiona fără autorizaţie sanitară”

  1. Zălăuan

    Această situaţie nu este întâmplătoare, ţinând cont că Ponta dă bani din, cică, rezervă la dispoziţie personală, pentru biserici. Pentru şcoli nu sunt bani.
    Iată un exemplu de folosire a banului public în interes privat (campanie electorală ).
    Români, ţineţi-l minte !

  2. Anonim

    scoala=materii fara importanta,bani, cadouri, meditatii.materie multa ,grea de care nu te mai lovesti niciodata in viata ,profesori flegmatici ,care rad atunci cand elevul nu stie .dar as vrea sa-i vad daca ei stiu de toate ;mate,fizica,chimie istorie geografie si inca 10 materii?ei vin si citesc ,dicteaza lectia iar apoi au pretentia ca tu sa stii tot jenant ,bataie de joc

Leave a Comment