Emoţii şi speranţe pentru aproape 40.000 de copii

Clopoţelul a anunţat luni,16 septembrie, intrarea în clase şi, totodată, începutul unui nou an şcolar pentru circa 39.500 de copii din Sălaj. Peste 2.000 dintre ei vor urma cursurile clasei pregătitoare. Majoritatea festivităţilor de deschidere a noului an şcolar au avut loc începând cu ora 9, excepţie au făcut două unităţi liceale din municipiu, respectiv Liceul Ortodox “Sf.Nicolae”, unde momentul festiv a început de la ora 9,30, şi Liceul Reformat “Wesselenyi”, de la 10,30.

Mai puţine unităţi şcolare în judeţ
Noul an şcolar a adus şi o serie de modificări ale structurii învăţământului sălăjean. Astfel, începând in această toamnă, cinci unităţi şcolare nu mai figurează în reţeaua şcolară prevăzută pentru anul şcolar 2013-2014. Este vorba de şcolile primare din Fetindia, Stîna şi Cehei şi grădiniţele cu program normal din Bulgari şi Cehei. După cum a explicat Gheorghe Bancea, desfiinţarea unităţilor menţionate a fost propusă din cauza scăderii efectivelor de şcolari, respectiv preşcolari. De asemenea, tot din toamnă, o unitate de învăţământ va fi comasată. Astfel, Şcoala Gimnazială Nr.1 Văleni va deveni Şcoala Primară Nr.1 Văleni şi va funcţiona ca structură a Şcolii Gimnaziale Nr.1 Cristolţ. În schimb, 18 unităţi de învăţământ şi-au deschis porţile şi în acest an şcolar, deşi nu deţin autorizaţie sanitară. Este vorba de zece grădiniţe şi opt şcoli primare din mediul rural. Principala cauză o constituie lipsa utilităţilor, astfel, sute de copii vor învăţa şi anul acesta în şcoli fără apă curentă şi cu grup sanitar în curte.

Evaluările încep din clasa a II-a
Evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a şi noua formulă de calcul a mediei de admitere în clasa a IX-a sunt principalele noutăţi ale anului şcolar 2013-2014. Potrivit informaţiilor furnizate de Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, evaluările la clasele menţionate vor fi realizate pe baza unor broşuri, care vor fi distribuite fiecãrui elev, în parte. “Broşurile vor conţine inclusiv testele de evaluare. Însă, deocamdatã, nu s-a stabilit calendarul acestor evaluări”, a precizat reprezentantul ISJ Sălaj. De asemenea, se menţin simulările, care se vor desfăşura astfel: la clasa a VIII-a, în luna ianuarie, la clasa a XI-a, în luna mai, iar la clasa a XII-a, în luna martie. Simulările la aceste clase se vor realiza pe baza unor subiecte unice, elaborate de Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare(CNEE).
Potrivit sursei citate, media de admitere în clasa a IX-a se va calcula astfel: media de la Evaluarea Naţională reprezenta 75 la sută, iar media claselor V-VIII. 25 la sută. În schimb, au rămas neschimbate metodologiile de organizare şi defăşurare ale Examenelor Naţionale.

One Thought to “Emoţii şi speranţe pentru aproape 40.000 de copii”

  1. eu

    Felicitari mamicilor elegante . Unele lasa de dorit …….

Leave a Comment