Elevii au început şcoala cu stângul

Fenomenul absenteismului şcolar continuă să dea bătăi de cap din ce în ce mai mari autorităţilor sălăjene. Fuga de la cursuri pare să devină un sport de performanţă pentru elevii care preferă să-şi petreacă timpul prin baruri, în parcuri, săli de jocuri de noroc sau în orice altă locaţie decât la şcoală. Numai în primele două săptămâni din acest an şcolar, eleviip au acumulat aproape 21.000 de absenţe, peste 90 la sută fiind nemotivate.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj continuă să monitorizeze, lună de lună, frecvenţa elevilor la orele de curs, iar analizele nu sunt tocmai îmbucurătoare. Numai în primele două săptămâni de şcoală, din luna septembrie, elevii sălăjeni au acumulat peste 20.000 de absenţe, cea mai mare parte a acestora fiind nemotivate.
Cel mai mult au lipsit de la cursuri elevii de liceu, care au adunat în perioada analizată 11.383 de ore de absenţe, dintre care doar 6.460 fiind motivate. Al doilea loc privind numărul ridicat de absenţe nemotivate îl deţin elevii din învăţământul gimnazial. Aceştia au strâns 6.011 absenţe, dintre care 1.745 au fost motivate de cadrele didactice. Şi la clasele primare, absenţele înregistrate de elevi se ridică la ordinul miilor. Mai precis, în cele două săptămâni de analiză, s-au înregistrat 3.529 de absenţe dintre care doar 807 sunt motivate. Elevii de liceu înscrişi la seral, fără frecvenţă sau frecvenţă redusă au acumulat 65 de absenţe, dintre care 46 sunt motivate.

Se caută vinovatul

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, susţine că urmează să se facă o analiză a absenţelor nemotivate înregistrate de elevi. „Vom analiza care sunt motivele pentru care se înregistrează acest fenomen al absenteismului şcolar, care sunt unităţile din care provin elevii cu cele mai multe absenţe şi care sunt clasele care acumulează cel mai ridicat număr de absenţe nemotivate. În funcţie de rezultatele acestei analize vom lua măsurile necesare pentru diminuarea şi combaterea absenteismului şcolar”, ne-a spus Bancea.
Potrivit sursei citate, motivele pentru care se înregistrează un număr atât de mare de absenţele de la orele de curs sunt diverse. „Vom încerca să cercetăm cauzele absenteismului şcolar şi în unităţile şcolare, mai ales în cele în care se înregistrează un număr mai ridicat de absenţe nemotivate. Se poate ca elevii să fie singurii vinovaţi pentru nerespectarea programului şcolar, dar, în unele cazuri, şi profesorii sunt o problemă pentru că nu reuşesc să atragă elevii spre sistemul educaţional. Totodată, părinţii trebuie să se implice şi să ia atitudine pentru combaterea fenomenului absenteismului şcolar”, a precizat inspectorul şcolar.
De asemenea, există posibilitatea ca, fiind vorba de primele săptămâni de şcoală din acest an, unii elevi să figureze ca înscrişi la şcoală însă ca aceştia să nu mai frecventeze cursurile. La fiecare oră absentată, profesorul trece absenţa în catalog.
Raportările cu numărul de absenţe înregistrat lunar în unităţile de învăţământ sălăjene sunt centralizate şi prelucrate de reprezentanţii inspectoratului şcolar. Situaţiile sunt ulterior transmise către minister.

Aduşi la şcoală de poliţişti

Pentru combaterea şi diminuarea fenomenului absenteismului şcolar acţionează şi poliţiştii de proximitate. Aceştia desfăşoară periodic acţiuni pentru identificarea elevilor care chiulesc de la şcoală pentru a-şi petrece timpul prin baruri, săli de jocuri de noroc, parcuri etc. Potrivit ofiţerului instructor al Poliţiei de Proximatitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, comisar Constantin Didă, elevii prinşi în timpul cursurilor în alte locuri decât la şcoală sunt legitimaţi şi îndrumaţi către unitatea de învăţământ. Ulterior, numele acestora sunt comunicate directorilor unităţilor de la care provin, pentru a lua măsurile ce se impun.
Consiliul de administraţie al fiecărei unităţi şcolare decide care sunt măsurile luate pentru sancţionarea disciplinară a celor care lipsesc nemotivat de la orele de curs. De regulă, într-o primă fază sunt înştiinţaţi părinţii chiulangiilor. Dacă elevii continuă să absenteze nemotivat, aceştia riscă să se aleagă cu nota scăzută la purtare, până chiar exmatricularea. Mai precis, la peste 20 de absenţe nemotivate înregistrate pe parcursul unui semestru şcolar, elevii riscă să se aleagă cu un preaviz de exmatriculare. Cei care depăşesc pragul de 40 de absenţe nemotivate au toate şansele să fie exmatriculaţi.

Uşi închise pe parcursul orelor

Mai multe unităţi şcolare din judeţ au luat măsuri asiguratorii pentru împiedicarea elevilor să fugă de la ore. În unele unităţi de învăţământ se asigură paza de către personalul angajat sau al unei firme de pază, care urmăresc persoanele care intră sau ies pe poarta unităţii. Alte şcoli au trecut la sisteme de supraveghere video, atât pe holuri cât şi în curtea unităţilor, pentru monitorizarea activităţii şcolare. Sunt unităţi de învăţământ care au ales să închidă poarta şcolilor, astfel încât elevii să nu mai poată pleca de la şcoală.
Totodată, conducerea şcolilor are dreptul să se „abată” de la regulamentul de organizare şi desfăşurare al unităţilor de învăţământ preuniversitar şi să aplice propriile sancţiuni elevilor prinşi că au absentat nemotivat. Printre acestea se numără orele petrecutepeste programul şcolar sau diferite sarcini pentru educarea acestora împotriva absenteismului şcolar.

One Thought to “Elevii au început şcoala cu stângul”

  1. Puica

    Faceti reguli in scoli si-i aplicati ; elevul nu-i interesat sa faca treaba stim din experienta.

    Fara disciplina nu se poate face educatie.

    Este cu totul inadmisibil ca un prunc necioplit sa-si bata joc de profesori si de banii investiti in invatamant.

    Trebuie dati la oparte cei care nu vor sa se conformeze; in viata ai nevoie de cunostintele dobandite la scoala, altfel nu merge.

Leave a Comment