Directori de şcoli, puşi pe liber din toamnă

Directori de şcoli, puşi pe liber din toamnăUn număr de 12 directori de şcoli şi grădiniţe din judeţul Sălaj vor pierde această funcţie, de la 1 septembrie 2011, odată cu desfiinţarea personalităţii juridice a unităţilor pe care le conduc, din cauza numărului mic de elevi, şi arondarea acestora ca structuri la alte şcoli mai mari.

În judeţul Sălaj, 12 de unităţi de învăţământ îşi vor pierde personalitatea juridică şi vor deveni structuri, fiind arondate la alte şcoli cu personalitate juridică din apropiere. Inspectorul general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan, ne-a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că măsura va afecta atât directorii acestor unităţi, cât şi persoanele încadrate pe post de secretară sau contabil, care îşi vor pierde posturile. Articolul 19 din noua lege prevede numărul minim de elevi pe care îi poate avea o instituţie de învăţământ de stat, cu personalitate juridică. Şi anume, dacă în prezent sunt acceptate şcoli gimnaziale şi liceale cu minim 200 de elevi, din septembrie 2011 vor mai avea personalitate juridică doar unităţile de învăţământ cu minim 300 de elevi. În cazul grădiniţelor, limita minimă s-a fixat la 150 de preşcolari.

Pierderea personalităţii juridice şi arondarea acesteia la alte structuri duce la desfiinţarea posturilor de director – care vor deveni profesori coordonatori, a secretariatelor şi serviciilor de contabilitate. La nivelul judeţului Sălaj, noile reglementări legislative vor afecta 12 unităţi de învăţământ care îşi vor pierde, din toamnă, personalitatea juridică, a declarat Ioan Abrudan.

Unităţile de învăţământ care îşi vor pierde personalitatea juridică sunt: Şcoala Generală Derşida, Şcoala Generală Deja, Şcoala Generală Nr.2 Sărmaşag, Şcoala Gimnaziala Ady Endre Lompirt, Şcoala Generală Valcău de Sus, Grădiniţa Nr. 4 Zalău, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 5 şi Nr. 7 din Zalău, Şcoala Gimnazială Horea Şimleu Silvaniei, Grădiniţa Nr. 2 Jibou, Grădiniţa cu Program Normal Nr.3 Jibou şi Grădiniţa cu Program Prelungit Cehu Silvaniei.

Potrivit inspectorului general şcolar Abrudan, excepţie de la regulile menţionate anterior fac unităţile şcolare din comunele care nu îndeplinesc condiţiile cerute de lege. Indiferent de numărul de copii, în fiecare comună din judeţ va fi menţinută o unitate de învăţământ cu personalitate juridică. Mai mult, în cazuri excepţionale, anume în lipsa unui mijloc de transport şi drumuri greu accesibile, vor fi menţinute ca structuri şi unităţile în care numărul de elevi prevăzut de lege nu corespunde nici măcar înfiinţării unei unităţii de învăţământ, a afirmat Abrudan.

În judeţul Sălaj există aproximativ 140 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică.

Obligaţi să aleagă

Alţi directori de şcoli din Sălaj au fost deja vizaţi de noile prevederi legislative privind învăţământul românesc. Potrivit unui ordin transmis de oficialii Ministerului Educaţiei către inspectoratelor şcolare din ţară, directorii de şcoli şi adjuncţii acestora care ocupă funcţii de conducere în organizaţiile de partid trebuie să aleagă între învăţământ şi politică. Ei au termen până la data de 24 februarie, anul curent, să aleagă între cele două funcţii.

Doi directori de şcoli din judeţul Sălaj s-au aflat în această situaţie. Au optat însă pentru retragerea din partid, a declarat Ioan Abrudan, adăugând că aceasta este doar una dintre măsurile tranzitorii aplicate înainte de data de 1 septembrie 2011 şi aprobate pentru eliminarea, treptat, a disfuncţionalităţilor dintre vechea lege şi noua Lege a Educaţiei.

Leave a Comment