Bacalaureat 2015: Peste 100 de absenţi la proba obligatorie a profilului

 

Aproximativ şapte la sută dintre absolvenţii de liceu din Sălaj au spus pas probei obligatorii a profilului. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, din cei 1.951 de candidaţi înscrişi pentru penultima testare din cadrul Bacalaureatului, s-au prezentat în sălile de examen 1.818, 1.413 au susţinut proba la matematică, iar 405 la istorie. În total, 133 de elevi au absentat.
Dacă subiectele la matematică au inclus probabilităţi, limite, ecuaţii, matrici şi integrale, absolvenţii de la profilul uman, ce au susţinut proba la istorie, au avut, printre altele, de elaborat un eseu despre spaţiul românesc, de la autonomii locale la implicarea în relaţiile internaţionale din Evul Mediu
Bacalaureatul se încheie vineri, 3 iulie, când absolvenţii de clasa XII-a vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării: Anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană, Biologie vegetală şi animală, Chimie, Economie, Fizică, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie sau Sociologie.

Lucrările elevilor sălăjeni, corectate de profesorii bistriţeni

În Sălaj, potrivit reprezentanţilor ISJ Sălaj, probele scrise se desfăşoară în şapte centre de examen, respectiv: Colegiul Naţional “Silvania” Zalău, Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” Zalău, Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” Zalău, Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” Şimleu Silvaniei, Liceul Teoretic “Ion Agârbiceanu” Jibou. Iniţial,
Pentru corectarea lucrărilor au fost propuse, iniţial, de către ISJ Sălaj două centre zonale de evaluare a lucrărilor: Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău şi Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu” Zalău, însă, ulterior, Ministerul a decis ca evaluarea lucrărilor să se facă în centre din alte judeţe, ce stabilite prin tragere la sorţi. Astfel, lucrările elevilor sălăjeni sunt corectate la Bistriţa, iar profesorii din Sălaj evaluează lucrările absolvenţilor de liceu din Satu Mare.
Rezultatele vor fi afişate în 7 iulie până la ora 12. Tot în aceeaşi zi până la ora 16 se vor putea depune eventualele contestaţii, iar rezolvarea acestora se va face între 7 şi 9 iulie. Afişarea rezultatelor finale se va face în 10 iulie. Elevii care nu s-au prezentat la probele orale pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul de Bacalaureat.
Potrivit metodologiei, subiectele pentru probele scrise de examen au fost eleborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi s-au stabilit ţinându-se seama de următoarele criterii: să fie în concordanţă cu programele şcolare şi cu programele de Bacalaureat, aprobate şi publicate de MECTS; să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare din partea candidaţilor; să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzător conţinutului programelor de bacalaureat, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea competenţelor prevăzute în aceste programe; să permită tratarea lor în timpul acordat candidaţilor pentru rezolvare la probele scrise: trei ore.
Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei. Înainte de aducerea subiectelor în săli, asistenţii vor explica elevilor modul de desfăşurare a probei şi modul de completare a datelor personale pe foaia tipizată.

Leave a Comment