De astăzi, încep înscrierile la liceu

Cu toate că Evaluarea Naţională s-a încheiat, pentru absolvenţii de gimnaziu urmează încă câteva zile încărcate de emoţii. Cei peste 2.000 de elevi din Sălaj care au susţinut examenul trebuie să îşi aleagă liceul la care vor învăţa din toamnă. De vineri, 3 iulie, începe admiterea la liceu, ce se va desfăşura în trei etape, în perioada 3 -15 iulie, 15 – 30 iulie, respectiv 1 august – 4 septembrie. Admiterea pentru învăţământul seral şi pentru cel cu frecvenţă redusă se desfăşoară în perioada 21 – 24 iulie.
Prima etapa care trebuie parcursă pentru înscrierea la liceu este completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către elevi, împreună cu părinţii şi cu diriginţii claselor a VIII-a. Cei din alte judeţe care vor să studieze în Sălaj vor face aceste demersuri la centrul special desemnat, la Inspectoratul Şcolar.
Astfel, odată ce fişele de înscriere au fost completate, între 3 şi 7 iulie, ele vor fi introduse în baza de date computerizată. Între 4 şi 8 iulie are loc verificarea de către părinţi şi elevii a fişelor editate de calculator şi corectarea eventualelor greşeli apărute.
În 14 iulie începe repartizarea computerizată a absolvenţilor, iar o zi mai târziu vor fi afişate listele cu absolvenţii repartizaţi, la fiecare şcoală gimnazială, dar şi locurile libere rămase în licee. Tot în 15 iulie, fiecare liceu va afişa o listă cu toţi candidaţii care au fost admişi în respectiva unitate de învăţământ.
Din 16 până în 24 iulie va avea loc depunerea dosarului de înscriere de către fiecare elev la unitatea de învăţământ la care a fost admis.
Cei care aleg să îşi continue studiile la un liceu vocaţional vor avea de susţinut probele de aptitudini. Acestea se vor desfăşura în 16 şi 17 iulie, iar în 18 iulie elevii vor afla cum s-au descurcat.
Urmează o nouă repartizare, a celor care nu şi-au ales un liceu în prima etapa sau nu au reuşit să treacă de probele de aptitudini. Aceştia vor completa fişele de înscriere între 15 şi 20 iulie, iar trei zile mai târziu vor afla la ce liceu au fost admişi.
O a treia etapă de înscriere la liceu va avea loc în luna august, când cei care încă nu s-au înscris la nicio unitate de învăţământ vor trebui să parcurgă aceiaşi paşi ca şi în primele două etape.
În judetul Sălaj, din cei 2.026 de elevi care au susţinut Evaluarea Naţională, peste 80 la sută au reuşit să obţină note peste cinci.

Cele mai multe locuri sunt la profil real sau tehnic

Pentru anul şcolar 2015-2016, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, sunt disponibile nu mai puţin de 1.904 locuri în unităţile liceale din judeţ. Acelaşi număr de locuri a fost prevăzut şi în planul de şcolarizare pentru anul şcolar precedent, respectiv 2014 – 2015, în liceele sălăjene rămânând, după încheierea primei etape computerizate, 180 de locuri libere.
Pentru anul şcolar viitor, printre liceele cu cea mai generoasă ofertă se numără cele din municipiu. Astfel, la Colegiul Naţional „Silvania” sunt disponibile 252 de locuri, cele mai multe, respectiv 112, sunt la profilul real, specializarea matematică – informatică, secţia română. Câte 28 de locuri sunt la specializările: matematică – informatică, secţia maghiară, matematică – informatică – bilingv, ştiinţele naturii – secţia maghiară, ştiinţele naturii – secţia română şi la profilul uman, specializarea filologie.
Tot 252 de locuri cuprinde şi oferta educaţională a Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, unde, la profilul real, specializarea matematică – informatică sunt 56 de locuri. Tot câte 56 sunt şi la profilul servicii, specializarea economic şi la profilul tehnic, specializarea mecanică. Câte 28 de locuri sunt la: profilul tehnic, specializările electric, electro mecanică şi electronică automatizări.
O altă unitate liceală căutată de absolvenţii de gimnaziu este şi Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău. Aici, pentru anul şcolar 2015- 2016, sunt disponibile 168 de locuri, din care, 112 sunt la filologie, câte 56 la secţia maghiară, respectiv secţia română. Atât la ştiinţe sociale, cât şi la specializarea învăţători – educatori, va fi câte o singură clasă, respectiv câte 28 de locuri.
Oferta educaţională a fiecărui liceu poate fi consultată pe admitere.edu.ro.

Leave a Comment