Zeci de infracțiuni și contravenții pe linie de alcool, pe șoselele județului

Poliţiştii sălăjeni au acţionat săptămâna trecută pentru depistarea celor care conduc, pe drumurile publice, în stare de ebrietate. Acţiunea de prevenire a accidentelor rutiere a făcut parte din calendarul de activități al poliţiilor rutiere europene TISPOL (European Traffic Police Network)

   În săptămâna 5 – 11 iunie a.c., poliţiştii sălăjeni cu atribuţii pe linie rutieră au acţionat, la nivel judeţean, pentru combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive. În cadrul acţiunii, poliţiştii  au constatat 13 fapte de natură contravenţională de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului.  

În cadrul acțiunilor, au fost constatate și 24 de infracțiuni, dintre care 12 contra siguranței circulației pe drumurile publice. Acţiunea, desfăşurată simultan pe teritoriul tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, a făcut parte din calendarul de activităţi al poliţiilor rutiere europene pentru anul 2017.

Ultimii șoferi care au intrat în colimatorul celor de la rutieră a fost un sălăjean de 62 de ani, depistat în dimineaţa zilei de 10 iunie a.c. de poliţişti din cadrul Serviciului Rutier, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 108A, prin localitaea Creaca, cu o alcoolemie de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat. În aceeaşi zi, pe strada Cetăţii, din municipiu, poliţişti din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control autoturismul condus de un tânăr de 26 de ani, din Zalău. La testarea cu alcooltestul, şoferul avea o alcoolemie de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat. În ambele cazuri, poliţiştii au întocmit dosar penal pe infracţiunea de  “conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, faptă prevăzută de art., 336 Cod Penal. 

35 de infracțiuni și 50 de contravenții, toate pe linie de alcool, reprezintă bilanțul îngrijorător al primelor cinci luni din acest an, pe șoselele sălăjene. Au mai fost constatate totodată și două infracțiuni de refuz de prezentare la recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Atunci când vine vorba despre alcool și cheile de contact ale autovehiculului, statisticile au demonstrat că discutăm de multe ori despre… ultimul drum.Niciodată, în nicio împrejurare, indiferent cât de mult impune o anumită situație, nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat fie şi doar şi câţiva mililitri de alcool! Sunteţi responsabili nu doar pentru viaţa dumneavoastră, a celor dragi sau a celor care vă sunt pasageri în autovehicul, dar şi pentru vieţile unor oameni nevinovaţi care pot deveni într-o secundă nenorocită, o amintire înlăcrimată pentru cei dragi. Fiţi responsabili şi, dacă cereţi respect pe șosele, asiguraţi-vă că şi voi la rândul vostru acordaţi respect celorlalţi participanţi la trafic – şoferi, motociclişti, biciclişti ori pietoni.

“Paza bună păzeşte primejdia rea!” Nu uitaţi că prudenţa şi atenţia sunt acţiunile care vă pot conduce cu bine, întregi şi sănătoşi, către cei dragi care vă aşteaptă acasă de la locul de muncă ori către destinaţiile de weekend sau vacanţă pe care le alegeți.

 

Leave a Comment