Tiberiu Marc vrea camere video în locul poliţiştilor

Peste 70 de funcţii de ofiţeri şi agenţi de poliţie sunt vacante, la această dată, în Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, reprezentând 10 la sută din numărul funcţiilor prevăzute în statutul de organizare, potrivit bilanţului prezentat de activitate pentru anul 2012 prezentat, marţi, la sediul unităţii. Această lipsă de personal a fost unul dintre aspectele luate în calcul de preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, care, prezent la întrunire, a venit în faţa oamenilor legii cu o soluţie: înlocuirea resursei umane cu elemente tehnice.
Numărul lucrătorilor din inspectorat este deficitar cu toate că, pe parcursul anului trecut, au fost încadraţi în funcţii câteva zeci de poliţişti. „În perioada evaluată, efectivul inspectoratului a fost completat cu 41 poliţişti, dintre care nouă ofiţeri şi 32 de agenţi. Între poliţiştii încadraţi, 29 sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ de specialitate şi 12 au fost mutaţi din alte unităţi. Pe de altă parte, trei ofiţeri şi 13 agenţi au încetat raporturile de serviciu pe parcursul anului trecut”, se arată în bilanţ.
Peste 10 la sută din posturile din inspectorat figurau ca vacante la finele anului trecut. „În urma acestor mutaţii, la finele anului trecut erau vacante 73 de funcţii, din care: 13 de ofiţeri, 59 de agenţi şi una de personal contractual. Procentul de ocupare a funcţiilor din statul de organizare este, astfel, de 88,37 la sută, rezultând un raport de 227 de poliţişti la 100.000 de locuitori la funcţii încadrate, respectiv de 257 de funcţii la 100.000 la cele prevăzute în statul de organizare al inspectoratului”, apare în document.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, a afirmat că lipsa de personal ar putea fi rezolvată prin înlocuirea resursei umane cu elemente tehnice. „Nu ştiu dacă resursa umană poate fi înlocuită de o anumită tehnică. Dar dacă se poate, atunci hai să încercăm. Hai să punem camere (video n.r.) acolo unde credem că ele pot fi utile. Hai să încercăm să găsim alte elemente tehnice care pot înlocui resursa umană, dacă aici avem un contract. Şi contractul înseamnă să nu depăşim un anumit nivel al cheltuielilor cu munca vie din totalul cheltuielilor pe care România le face. Ca şi cum resursa asta ar fi cea mai puţin importantă din toate resursele. Dar dacă consideraţi că sunt premise ca lucrurile să se îmbunătăţească făcând investiţii tehnice care pot suplini resursa umană şi vă pot uşura muncă, aţi vrea să o faceţi, desigur, în limita în care resursele noastre financiare pot fi disponibilizate pentru aşa ceva”, a declarat Tiberiu Marc.
Potrivit acestuia, poliţiştii trebuie să primească atribuţii clare astfel încât sistemul să funcţioneze optim. „Nu ştiu cum va fi anul 2013 (…), dar sper ca măcar să se găsească soluţia pentru ca această instituţie să aibă, pentru o perioadă mai lungă, un loc şi atribuţii clare. Să găsească odată, pentru că încercările au fost destule şi costisitoare şi cineva să spună că Poliţia română se va ocupa de aici înainte de următoarele lucruri. Poliţia română nu va mai fi un poligon de încercare şi pentru cei care lucrează acolo, şi pentru populaţie. Şi cred lucrurile astea, pentru că există în etapa această, probabil o susţinere ca această decizie să fie luată”, a afirmat Marc.
Inspectorul şef al IPJ Sălaj, comisar şef Iosif Ghiurca, a precizat că se încearcă permanent eficientizarea activităţilor desfăşurate de lucrătorii inspectoratului, aceasta fiind unul dintre punctele în planul de acţiune pentru anul în curs. „Unul dintre obiectivele prioritate din acest an este responsabilizarea poliţiştilor la toate nivelurile prin perfecţionarea laturii practice a pregătirii profesionale care să conducă la o muncă de calitate, asociată cu eficienţa şi operativitatea, concomitent cu creşterea autorităţii lor”, a afirmat comisarul şef Ghiurca.
La prezentare au participat, alături de poliţişti şi reprezentanţi ai structurilor colaboratoare: prefectul judeţului – Filonaş Chiş şi primarul municipiului – Radu Căpîlnaşiu, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică – Dan Ghirco, inspectorul şef al Jandarmeriei Sălaj – Vasile Bocea şi inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj – Adrian Chichişan.

5 Thoughts to “Tiberiu Marc vrea camere video în locul poliţiştilor”

  1. doi

    …la adunat de frunze cu respectivii!

  2. un vitezoman

    Chiar asa,,oare este necesara stationarea masinilor politiei rutiere in spate la anvelope pentru a mai prinde un vitezist ,asta asa ca sa ne facem planul.Dar daca stai in dumbrava nord ,nu o sa-i vezi pe cei care stationeaza in sensul giratoriu de la han,pe cei care depasesc pe linie continua peste tot in oras,Nu,,politia desfaoara activitati specifice de fluidizare a traficlui rutier in spate la anvelope si ne mai plangem ca nu sunt oameni, sau n-am inteles, poate vreti sa lucrati in 3 schmburi in acea zona sensibila.Poate vicas si seful poltiei ar trebui sa se ocupe si de treburile politiei,Din pacate nu s-a schimbat nimic in activitatea poltiei si ne miram ca va injura lumea,Sa fiti sanatosi la cap ca sunt probleme cu mansarda.

  3. nae l.

    Ieri la tv.,era prezentat cazul unui politist,care pentru viol, a fost retrogradat . Pentru noi,muritorii de rand , o asemenea fapta , se pedepseste cu inchisoare !!! In nerespectata noastra constitutie , scrie ca „Nimeni nu-i mai presus de lege” !!!

  4. ANONIM

    Are dreptate dl.Marc.Politistul se trage la caldura sau la umbra. Camera ar inregisrta permanent.,Nu cere spaga.

  5. stan patitul

    la cate clase au unii si de unde provin si pe ce cale au intrat si mai sunt tinuti in politie, nici nu e de mirare ca imaginea militistului a ramas neschimbata si ca lucrurile merg tot mai prost..

Leave a Comment