Scandal între proprietarii de locuinţe reabilitate termic şi Primăria Zalău

E oficial. Proprietarii imobilelor din municipiul Zalău care îşi reabilitează termic locuinţele prin intermediul fondurilor europene vor trebui să scoată din buzunar suma de 1.500 de lei reprezentând avansul pentru lucrări – o parte din cofinanţare. Decizia a fost luată, luni 14 iulie, în cadrul şedinţei ordinare de Consiliu local, iar avansul va trebui achitat în maxim 30 de zile de la data hotărârii. Şedinţa de Consiliu Local a adunat şi reprezentanţi ai mai multor asociaţii de locatari din municipiu, care sunt nemulţumiţi de faptul că Primăria Zalău nu i-a înştiinţat despre plata acestui avans. În opinia mai multor proprietari de apartamente, în special a pensionarilor, avansul reprezintă o sumă uriaşă. Foarte mulţi susţin că nu au fost informaţi despre plata acestei sume în valoare de 1.500 de lei şi în plus nu vor avea de unde să plătească.
Pentru a veni în sprijinul proprietarilor, consilierul PSD, Teodor Bălăjel, a propus un amedament prin care proprietarii erau ajutaţi să plătească în rate întregul cost al reabilitării pe o perioadă de trei ani. Amendamentul a fost respins şi, în cauză, proprietarii urmează să achite pentru lucrările de reabilitare avansul precizat, plus diferenţa în rate lunare pe o perioadă de până în maxim doi ani. După cum a explicat Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău, familiile cu venituri mici vor fi sprijinite să achite suma reprezentând costul lucrărilor de reabilitare termică al locuinţelor. Cel mai probabil hotărârea de Consiliul local de luni – 14 iulie – va fi atacată în instanţă de asociaţiile de locatari nemulţumite de introducerea avansului în valoare de 1.500 de lei.
Până la ora actuală, în municipiul Zalău au fost semnate un număr de 11 contracte de execuţie şi în acest context s-a impus stabilirea taxei speciale pentru fiecare bloc, respectiv pe fiecare apartament în parte.

19 Thoughts to “Scandal între proprietarii de locuinţe reabilitate termic şi Primăria Zalău”

  1. Anonim

    Nu ai scris esenta – cat va plati o familie dintr-un astfel de bloc? 1.500 de lei esye avansul, si diferenta?… S-au discutat multe in sedinta CL, importante lucruri, pe care nu le gasesc in articolul tau.

  2. Dorin

    Pe buna dreptate suntem nemultumiti! De la inceput a fost vorba ca vom achita suma in rate, iar acum primaria – care a luat creditul pe 3 ani, ne pune sa platim in avans, desi sunt blocuri la care nici nu s-au inceput lucrarile. Sunt oameni cu venituri foarte mici care nu au posibilitatea sa plateasca acest avans, dar domnii care au decis si care au votat acest lucru – si care traies din banii nostri ( ai contribuabililor) nici ca le pasa. Sunt curios cati pensionari va vor vota la urmatoarele alegeri – caci ei erau constiinciosi si veneau la vot. Sau poate nu va mai pasa… In legatura cu sprijinul si intelegerea despre care vorbeste domnul primar, cunosc o persoana cu handicat ( fara in picior) cu un venit de cateva ori mai mic decat avansul stabilit de domniile lor, care a facut cerere de ajutor la primarie, iar raspunsul a fost NEGATIV. Si atunci, de unde bani, sa va mai dam si in judecata. Poate Dumnezeu va va pedepsi pentru corectitudinea, respectul si loialitatea fata de cei care v-au pus acolo unde sunteti!!!

  3. ff

    o mare parte di cetatenii zalaului si-au reabilitat blocurile pe banii lor !!!au platit sume mari de bani !!!ei ca sunt ajutati de stat si trebuie sa dea 20 la suta nu le convine !!ar vrea gratis ????

    1. Anonim

      au am platit 3.800 ron pentru „reabilitarea” unui apartament cu 4 camere, 90 mp, la et. 1. Am platit materiale, manopera, inchiriat schela pe 30 de zile, cu izolatie de 15 cm si tencuiala minerala in vechea nuanta a blocului. Plus am mai izolat si tavan la casa scarii, deoarece aveam camera deasupra. Am mai facut si mici retusuri si in apartament, Iar calitatea lucrarilor a foat buna comparativ de ceea de la blocurile de pe bulevard.
      Si tot sub 1000 de euro. Deci nu pot intelege ce costa asa de mult o izolatie la un bloc, cand multe cheltuieli fixe se impart la toata lumea. Dar daca a negociat „statul” nu ma mai mira nimic. Scump si prost.

    2. anonim

      depinde din cat ,20%???

  4. pt anterioru

    sumele platite de cei care si-au reabilitat pe cont proppriu sunt aproape egele cu contributia de 20% calculata pentru cei care rebiliteaza cu ajutoru primariei ,
    ma intreb de unde aceasta diferenta uriasa de pret , este pentru a sustine un sistem ineficient din primarie si ministere pentru care nu conteaza pretul doar sa-si ia banii cuveniti pentru proiecte………….

  5. !

    uite o pe cotoiai cu voteaza ea frumusel acum ca se stie cu musca pe caciula :)))

  6. cetatean

    roman tot roman e , statul vrea sa-l ajute nu e bine sa isi faca singur pe bani lor sa vada la ce sume ajung 6.000 lei

  7. vlad

    bai oameni buni nu e vorba de avans !!! Problema e pretullll . La un apartament cu 3 camere de 65 mp costa in regie proprie 2500 lei cu exact aceleasi materiale cu care lucreaza firmele contractate de catre primarie, iar acestia cer acuma 4100 lei !!!!!
    Pai unde dracu de va ia e contribuia aia de 20% a locatarilor daca voi ne luati mai multi bani decat ar fi sa platim 100% lucrarea ?????
    Si pretul de 4100 lei nu este final din cate spun cei de la primarie, deci s-ar putea sa ajunga la mult mai mult .

    O sa dam in judecata primaria si o sa aducem dovezi din care o sa reiasa faptul ca preturile lucrarilor sunt mult umflate, iar la licitatie au participat si firme cu preturi ok dar care din motive bine stiute de catre unii nu au castigat licitatia.

  8. in cetatean

    Daca 20% suporta cetateanul, si trebuie sa platesca 6.000 RON pentru un apartament cu 4 camere inseamna ca valoarea lucrarii este de 30.000 RON!…e de neacceptat!…si trebuie sesizat Protectia consumatorului.E ca si cum , Primaria isi baga mana in buzunarul cetateanului

  9. Anonim

    calculul e simplu. Pretul treal este XXXX ron la care se adauga : TVA, CAS, CASS, Impozit pe venit, pensii, si nu in ultimul rand PROFITUL care trebuie la ranul sau sa cuprinda : Profitul constructorului si comisioanele autoritatilor si personalitatilor care intervin in acest „joc” si uita asa pretul real al unei lucrari se dubleaza sau se treipleaza foarte usor. Acest pret poate ajunge si de 4-5ori mai mare daca situatia o cere si momentul o permite. Plus mai intervine si lacomia constructorului si prostia beneficiarilor. Constructorul foloseste materiale proste de o calitate indoielnica, procedee tehnice rudimentare si slab calitatetive, iar beneficiarii satu ca prosti si asteapta ca primaria sa le rezolve problemele , fara sa urmareasca din aproape cum decurg lucrile si sa se implice efectiv in toata aceasta „afacere”

  10. Emil

    Bravo pentru ”cetateanu de la 11,48”, a punctate f. bine.
    Exceptand cazurile sociale grave pe care Primaria ar trebuoi sa-i ajute, restul cetatenilor ofticati ar trebui sa puna banul jos.
    Cine le mai accepta plata in rate azi, oricum Primaria le face un mare favor, cu care noi cei care am facut totul pe cheltuiala noastra nu suntem deacord.
    Sa nu mai faca pe nemultumitii ca cea mai mare parte dintre ei au platit pe apartamente un pret de nimic, fiind primate pomana de le GUNOIUL de Petre Roman.
    Atat timp cat au primit apartamentele gratis(nu vorbesc despre cei care le-au cumparat dupa 1995-96) si isi permit sa aiba masini”de firma” in fata blocului SA PUNA DRACU’ BANU JOS POMANAGII.
    Trebuie sa treaca vremea pomanagiilor.

  11. Radu

    Asi vrea sa stiu care este legea care poate obliga un proprietar de apartament sa-si inchide balconul fara voia lui. Poate maine vina cineva de la primarie si ne obliga sa ne luam cu totii panaloni scurti sau cratita cu buline rosii,

  12. anonim

    Stimati concetateni nu ne intrebam cat va costa pana in final daca trebuie sa dati 1500 numai avans? Cu tot ajutorul acordat. mai bine va faceti pe cont propriu si va costa mai putin

  13. Poza asta e de pus in rama

    In timp ce toti ceilalti sunt cu mana jos, Cotoaia e pe invers…

  14. nemultumit

    un calcul simplu valoarea reabilitarii unui aoartament de 4 camere in bloc D scara C de pe mihai viteazu 3799 lei din care scadem avansul de 1500 lei ne raman 2300 lei daca platim rete lunare de 200 lei rezulta ca achitam valoarea reabilitarii in 11,5 luni de unde rezulta ca nici macar nu ne apropiem de perioada de 2 ani cit e in proiectul de hotarare din iulie 2014 sa nu mi varbim de termenul de 5 ani cit a fost adus la cunostinta proprietarilor la initierea programului .
    un alt exempul aceasi strada , bloc dar scare D 2816 lei-1500 lei : 200 lei =6,58 luni

  15. nemultumit

    domnilor consilieri de unde sa scoata o familie in termen de 30 zile 1500 lei cand deabea isi duce traiul de pe o zi pe alta? de ce nu ati anuntat proprietarii cand sa initiat proiectul ca sa isi stranga bani atunci ati spus ca se plateste in 5 ani

  16. Teo

    Daca ne dau astea totul pe tava o sa ne suparam tare si o sa-i dam in judecata pentru calomnie.Cum se poate asa ceva ?-sa ne dea cu forta termopane de zeci de mii de lei si izolarea termica de gratis? Trebuie sa multumiti lui Dumnezeu si celor care se mai gandesc si la noi. Cat platim facturile de gaz pe 10 ani si tot rece este in casa sunt bani aruncti pe fereastra,milioane.Nu va mai certeti atata,aveti rabdare,parca stati la o coada si va temeti ca nu veti primi portia de paine pe cartela.Daca 80 la suta este contributia CE/statul ,atunci statul garanteaza o lucrare buna dupa normele Europene cu materiale certificateUE.Cred ca le va parea rau la cei care nu au avut rabdare si au facut izolarea pe bani lor.Statul trebuie sa verifice daca sau respectet normele Europene si daca nu,atunci veti primi santiuni .De exemplu masurile de siguranta in caz de acumulari de gaze.Trebuie aierisiri .etc.Verificati coificienti termici de pierdere a calduri si vedeti daca este buna izolara. Geamurile de firme cu renume.etc.Pa.

  17. Czifrak Iosif

    Mai bine v-as face eu izolatia ? Cu circa 70 lei / mp , pe suprafata neteda cu o substanta speciala , echivalenta cu 12 cm de polistiren . Apropo , blocurile trebuiau izolate cu polistiren extrudat , mult mai scump decat polistirenul alb care este recomandat pentru interiorul , nu exteriorul cladirilor . As putea garanta 15 ani lucrarea . Telefonul meu 0770/497-580 . Zalau .

Leave a Comment