Sălăjean condamnat la 11 ani şi jumătate de închisoare pentru delapidare şi complicitate la dare de mită

 

Gestionarul Unităţii Teritoriale 95 Var a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Speciale, Viorel Teglaş, acuzat de delapidare şi complicitate la dare de mită, a fost condamnat la 11 ani şi şase luni de închisoare cu executare. Magistraţii Tribunalului Sălaj s-au pronunţat în cadrul şedinţei de miercuri, 1 iulie, iar decizia nu este una definitivă. Aceasta poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
În dosar au fost trimişi în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în total, cinci bărbaţi şi o femeie. Trei dintre aceştia – sălăjeanul Viorel Teglaş şi soţii clujeni Garofiţa Simona şi Iancu Gabrian – au fost judecaţi în stare de arest preventiv, iar ceilalţi inculpaţi – Răzvan Gabrian, Radu-Gheorghe Boie şi Marin-Florin Paşcalău – în libertate.
Potrivit anchetatorilor, Viorel Teglaş a fost acuzat de delapidare şi complicitate la dare de mită, după ce, în calitate de expert şi gestionar al stocurilor de materiale de la Unitatea Teritorială 95 Var a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Problemele Speciale, a vândut soţilor Gabrian, în perioada 2000 – 2012, prin mai multe acte materiale, 372 de tone de cupru, în valoare de aproape 11 milioane de lei.
În 27 iulie 2013, după o înţelegere prealabilă cu inculpatul sălăjean, cei doi clujeni, acuzaţi de dare de mită şi complicitate la delapidare, împreună cu ginerele lor, Răzvan Gabrian, învinuit de complicitate la delapidare, s-au deplasat cu o autoutilitară din Gilău în Var, pentru un nou transport de cupru, având asupra lor un aviz de însoţire a mărfii, în alb, cerut de la învinuitul Florin Paşcalău. Acesta din urmă a fost judecat sub acuzaţia de dare de mită.
Teglaş a încărcat din depozit în autoutilitară patru paleţi de cupru, în greutate de circa 7.500 de kilograme şi valorând 217.000 de lei. Pe avizul de însoţire a mărfii, bărbatul a făcut menţionat „Marfa se refuză. Nu are destinaţia corectă”, apoi a aplicat ştampila UT 95 Jibou.
Cei trei au plecat cu autoutilitară, dar au fost opriţi de un echipaj de poliţie, cărora inculpatul Iancu Gabrian le-a prezentat avizul completat de Teglaş. În cursul verificărilor avizului şi a mărfii, aflând despre cele întâmplate, învinuitul Marin Florin Paşcalău a luat legătura cu Radu-Gheorghe Boie, din Jibou, întrebându-l dacă îi cunoaşte pe poliţişti şi rugându-l să discute cu aceştia şi să le promită bani, pentru a nu confisca transportul. Boie, trimis în judecată pentru complicitate la dare de mită, a transmis această promisiune unuia dintre lucrătorii de poliţie, iar inculpaţii Gabrian au făcut diferite promisiuni celuilalt lucrător de poliţie.
Poliţiştii nu s-au lăsat mituiţi şi au sesizat DGA Sălaj. A fost organizat flagrantul, iar în cursul continuării declaraţiilor, inculpaţii Gabrian au reiterat promisiunile anterioare, toate acestea culminând cu promisiunea şi oferirea sumei de 3.000 euro.
Potrivit minutei şedinţei de miercuri, soţii Iancu şi Garofiţa Gabrian au fost condamnaţi la câte 11 ani de închisoare cu executare. În schimb, ginerele clujenilor, Răzvan, a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare pentru complicitate la delapidare. Tot la închisoare cu suspendare au fost condamnaţi şi ceilalţi doi inculpaţi în acest dosar – Florin Paşcalău şi Radu Boie, care au primit câte şase luni pentru dare de mită.

Leave a Comment