Protest împotriva traficului de persoane – patru minute de tăcere

 

„Ia-ţi patru minute şi începe lupta împotriva traficului de persoane!” Acesta a fost sloganul zilei de vineri, 17 octombrie. Sute de adolescenţi din Zalău au încercat să tragă un semnal de alarmă alegând o modalitate mai puţin obişnuită, cea a protestului tăcut. Astfel, fix la ora 15, pe platoul din centrul municipiului, sute de elevi, îmbrăcaţi în negru şi înarmaţi cu pancarte, care conţineau diferite mesaje despre drepturile încălcate prin traficul de persoane, cărora li s-au alăturat şi câteva persoane îmbrăcate în alb, “au îngheţat” timp de patru minute. Acţiunea, cunoscută sub denumirea flashmob, este parte a proiectului “Nu eşti de vânzare – Alege pentru binele tău!”, demarat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Sălaj şi Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagocică (CJAP) Sălaj, care îşi propune motivarea şi conştientizarea tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, din unităţile de învăţământ din judeţul Sălaj, să se informeze şi să ia atitudine în faţa fenomenului traficului de persoane.
Potrivit organizatorilor, prin flashmob-ul organizat vineri s-a urmărit mobilizarea întregii comunităţi prin intermediul apelurilor publice de participare şi prin mesajele de stopare a sclaviei moderne şi de întărire a spiritului civic. Populaţia este încurajată în acest fel să preia iniţiativa în lupta împotriva unei probleme sociale care se manifestă şi are efecte la nivel global. De asemenea, această activitate a fost marcată în acelaşi mod şi în celelalte oraşe ale judeţului, astfel: în oraşul Jibou, pe strada 1 Decembrie 1918, vizavi de parc, în oraşul Şimleu Silvaniei pe platoul din faţa Băncii Transilvania şi în oraşul Cehu Silvaniei, în faţa magazinului Unicarm.
Desemnarea datei de 18 octombrie ca „zi europeană de luptă împotriva traficului de persoane” este un pas important intreprins de către Comisia Europeană în anul 2007 pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane, urmărindu-se creşterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra acestui fenomen.
Traficul de persoane este considerat una dintre infracţiunile penale cele mai grave la nivel mondial. Acesta reprezintă o încălcare a drepturilor omului şi o atingere adusă demnităţii şi integrităţii fiinţei umane, ce poate să conducă la o situaţie de sclavie pentru victime.

Leave a Comment