Maşini de mii de euro, furate sălăjenilor

 Autoturismele sălăjenilor nu mai au trecere în rândul hoţilor de maşini. Doar şase persoane au sesizat organele de poliţie, în primele zece luni ale acestui an, că le-au fost furate maşinile, numărul acestora fiind de trei ori mai mic faţă de al celor care s-au adresat oamenilor legii, cu aceleaşi sesizări, în perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, prejudiciul cauzat proprietarilor de autovehicule se ridică la câteva mii de euro.

Numărul furturilor de autoturisme a scăzut considerabil în cursul acestui an. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, în primele zece luni ale acestui an au fost înregistrate şase infracţiuni de furt de autovehicule, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când se înregistrau 19 astfel de fapte. Dintre furturile de autovehicule înregistrate anul acesta, patru au fost de folosinţă. Aceasta înseamnă că autorii faptei au sustras autoturismele doar pentru a se deplasa cu aceastea, ulterior abandonându-le sau fiind prinşi în flagrant de către oamenii legii. Deşi numărul este mult mai scăzut faţă de anul trecut, valoarea autoturismelor furate este destul de ridicată. Hoţii au pus ochii pe maşini de lux, estimate la mii de euro. Potrivit sursei citate anterior, mărcile de maşini furate anul acesta sunt: Dacia, Volkswagen Passat şi BMW. Cea mai scumpă maşină furată a fost marca BMW, estimată la valoarea de 7.000 de euro, urmată de un autoturism marca VW Passat, estimat la 5.000 de euro. Celelalte autoturisme furate au fost marca Dacia, un autoturism fiind evaluat la circa 1.000 de euro. Investigaţiile efectuate de oamenii legii au avut rezultatul scontat. Toate cele şase autoturisme înregistrate ca furate au fost recuperate. Mai mult decât atât, poliţiştii au reuşit anul acesta să recupereze un autoturism marca Mercedes, care figura ca furat încă de acum doi ani.

Furturile din autoturisme, pe val

De cealaltă parte, numărul infracţiunilor de furt din autoturisme se menţine la aproximativ acelaşi nivel de anul trecut. Astfel, dacă în primele zece luni ale anului trecut oamenii legii au înregistrat 62 de astfel de fapte, în aceeaşi perioadă a acestui an, numărul acestor infracţiuni a fost cu doar patru cazuri mai mic, respectiv de 58 de infracţiuni de furt din autovehicule. Bunurile vizate de infractori sunt: portmonee şi genţi cu bani, telefoane mobile, catalizatori, baterii, roţi şi motorină. „În general, cazuistica înregistrată relevă faptul că fenomenul este generat de o serie de cauze. Una dintre acestea este neglijenţa proprietarilor în asigurarea autoturismelor cu sisteme de securitate eficiente. Pe de altă parte, lăsarea portierelor deschise la părăsirea autoturismului, chiar şi pentru câteva minute, parcarea maşinii în zone neiluminate sau izolate, precum şi lăsarea bunurilor de valoare, bani şi acte, în autoturism favorizează activitatea infracţională a hoţilor din autoturisme”, a declarat Tincuţa Dumuţa. Potrivit sursei citate, în decursul acestui an, oamenii legii au soluţionat doar 20 de cazuri de infracţiuni de furt din autoturisme, celelalte fiind în cercetare.

Nu tentaţi infractorii!

Oamenii legii vin cu recomandări pentru cetăţeni pentru a nu deveni victimele infracţiunilor de furt auto. Astfel, oamenii sunt sfătuiţi ca pe timpul nopţii să parcheze autoturismele în locuri iluminate şi să nu lase în maşini bunuri de valoare precum documente, cărţi de credit, genţi sau obiecte de îmbrăcăminte. Dacă se află la vedere, bunurile sunt tentante pentru infractori chiar şi pe timpul zilei, reprezentând o provocare pentru toate categoriile de hoţi. Autoturismul nu trebui lăsat descuiat sau cu cheile în contact, chiar şi numai pentru câteva momente. Dacă la bordul autoturismului se află aparatură electronică de valoare gen radio-casetofon, CD-player cu faţă detaşabilă, este indicat să fie luată pe timpul nopţii. În acest sens, proprietarii de maşini sunt sfătuiţi să monteze aparatura audio pe un sistem tip şină cară să permită o deconectare uşoară. Un aspect foarte important pentru proprietari este să nu păstreze în torpedo actele maşinii. În cazul furtului autoturismului, cei în cauză riscă să nu fiţi despăgubiţi de societăţile de asigurări. În cazul proprietarilor care au pierdut ori li s-au furat cheile autoturismului, se recomandă schimbarea de urgenţă a sistemului de închidere. Acelaşi lucru se recomandă şi la cumpărarea unui autoturism second-hand. În plus, poliţiştii recomandă montarea sistemelor tehnice de alarmă şi siguranţă antifurt, care sunt o piedică în calea infractorilor.

Leave a Comment