La Jibou, legumele se stropesc printr-un simplu sms

 

Un sistem unic de pornire, de la distanţă, a stropitorii din grădină, este cel mai recent proiect realizat de un adolescent din Jibou. Cu o simplă comandă de pe telefonul mobil, sistemul a fost adoptat rapid de către părinţii săi, care îşi udă acum legumele prin sms.
Elev în clasa a XII-a la Liceul Teroretic „Ion Agârbiceanu” din Jibou, Cristian Bodea nu s-a rezumat doar la simpla butonare a telefonului mobil, ci a învăţat singur să realizeze dispozitive electronice complicate. Ideea ultimului proiect, cel al pornirii de la distanţă a sistemului de irigare a grădinii, este, după cum a mărturisit tânărul, unul mai vechi, iar realizarea lui a durat mai puţin de două săptămâni. „Ideea a venit după ce în urmă cu aproximativ doi ani am realizat un sistem de pornire-oprire a motorului unui autoturism de pe telefonul mobil. Astfel, fiind un sistem funcţional şi încurajat şi de tatăl meu, am decis să construiesc unul asemănător şi pentru udarea grădinii. Sistemul constă în trei plăcuţe. Prima are un microcip, a doua conţine releele care comandă electrovalva şi a treia este acel gsm care primeşte sms-ul, îl decodifică şi informează microcipul de apariţia sms-ului. Prima dată trimit un cod pentru autentificare pentru a mă recunoaşte microcontrolorul, sistemul, îmi vine confirmarea dacă m-a recunoscut, apoi pot trimite comenzi către electrovalve. Trimit comanda după care, de fiecare dată, primesc confirmare”, a explicat tânărul jibouan. Potrivit acestuia, sistemul de irigare poate fi acţionat prin sms de la orice distanţă, atâta timp cât telefonul mobil are semnal. De asemenea, printre funcţiile dispozitivului realizat de Cristian se numără şi cea de „stare”. Mai exact, după cum a explicat acesta, poate verifica, tot de la distanţă, câte valve funcţionează. Sistemul poate fi aplicat atât la udarea prin picurare, cât şi la cea prin dispersie a gazonului. „Un control direct îţi uşurează muncă. Cu un astfel de sistem faci economie de timp, plus că este eficient şi pentru plante. Cu două sms-uri deja cantitatea de apă se dublează, ce poate fi mai uşor”, a completat Ioan Bodea, tatăl inventatorului sălăjean. Însă, Cristian nu vrea să se oprească aici. Conform spuselor sale, în limita timpului disponibil, şi-a propus să mai aducă unele îmbunătăţiri proiectului său. „Se mai pot adăuga senzori de umiditate, pentru a putea verifica temperatura. De asemenea, pentru detectarea gazului sau al fumului. Voi încerca să fac şi aceste îmbunătăţiri dacă îmi va permite timpul. Având în vedere că încep clasa a XII-a nu aş vrea să neglijez pregătirea pentru examenul de Bacalaureat. Acest sistem de comandă l-am terminat, în principiu, cam în două săptămâni. Instalarea acestuia am încheiat-o în urmă cu aproximativ o săptămână, de atunci, am mai făcut doar unele setări”, a mai spus Cristian.

Imprimanta 3D, altă invenţie inedită
Cristian Bodea este nimeni altul decât câştigătorul marelui premiu al ediţiei din acest an al Festivalului Naţional al Ştiinţei de la Zalău, pentru sistemul de pornire – oprire a unui autoturism cu ajutorul telefonului mobil. La competiţia, ce a reunit cele mai bune proiecte ştiinţifice ale elevilor din şapte judeţe, jibouanul s-a înscris cu două lucrări. Cea de-a doua a fost o imprimantă 3D. După cum a explicat tânărul inventator, imprimanta are o parte de soft, compusă din trei programe: unul care proiectează, unul prelucrează şi unul care trimite comanda spre partea hard. Electronica prelucrează informaţia şi o trimite la axele imprimantei, care se mişcă în funcţie de coordonatele trimise de către calculator. Se pot face aproape orice piese, din material plastic. „Cu piese făcute la imprimantă am făcut o maşină de tăiat în coordonate 3D, de exemplu”, a explicat acesta.
Părinţii l-au sprijinit în toate proiectele sale încă de la început, iar în ultimii ani, pasiunea sa s-a concretizat în nu mai puţin de şase dispozitive funcţionale. Printre acestea se numără: închidere centralizată, geamuri electrice şi pornirea motorului maşinii de pe telefonul mobil, cădelniţă electronică, imprimantă 3D, ultimul fiind pornirea de la distanţă a sistemului de irigare.

3 Thoughts to “La Jibou, legumele se stropesc printr-un simplu sms”

  1. Anonim

    Felicitari, Cristi! Mult succes pe mai departe!

  2. Anonim

    Bravo , baiete! Felicitari din tot sufletul. Nu te cunosc, dar simt ca vei ajunge departe.

  3. Anonim

    Este bine ca avem astfel de copii talentati cine stie poate ca vor fi generatia care va schimba viitorul Romaniei.

Leave a Comment