La doar 18 ani, jocurile de noroc i-au pus capat vietii

La doar 18 ani, jocurile de noroc i-au pus capat vietii

Dependenta de jocurile de noroc duce, uneori, la gesturi extreme din partea celor impatimiti. Este si cazul unui adolescent dintr-o comuna salajeana care a decis sa-si incheie socotelile cu viata. Apasat de datoriile acumulate pentru a-si satisface patima, tanarul nu a mai vazut cale de scapare si a ales moartea. A fost gasit, vineri seara, spanzurat de un stalp de telefonie in apropiere de satul natal.

Sectia de Politie Nr.1 Zalau a fost sesizata, vineri seara, de catre un barbat care a relatat faptul ca un tanar se afla spanzurat de un stalp de telefonie, intre localitatile Diosod si Bocsita. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, ne-a declarat ca decedatul a fost identificat ca fiind un tanar in varsta de 18 ani, din localitatea Guruslau, comuna Hereclean. Tanarul a fost gasit spanzurat de un stalp de telefonie intre cele doua localitati. Trupul decedatului a fost transportat la morga in vederea efectuarii necropsiei. Din cercetarile efectuate, nu sunt suspiciuni de omor, ne-a relatat purtatorul de cuvant.

Adolescentul era cunoscut in comunitate ca fiind un impatimit al jocurilor de noroc. Din cele declarate de sateni, baiatul a recurs la acest gest extrem, cel mai probabil, din cauza ca a pierdut sume mari de bani la aparatele de noroc. Mai mult, baiatul nu si-a platit de cateva luni abonamentul de autobuz pentru transportul catre scoala, unde nici nu a mai fost vazut in ultimele doua saptamani. Oamenii din sat spun ca acesta s-a imprumutat cu bani de la mai multi prieteni si cunoscuti, fara a-i mai putea inapoia.

Baiatul provine dintr-o familie de etnie maghiara, avand doi frati mai mici. Acesta a fost inmormantat, in cursul zilei de ieri, in cimitirul reformat din localitatea Guruslau.

Jocurile de noroc creeaza dependenta

Dependenta de jocurile de noroc este considerata o tulburare grava de comportament, avand drept caracteristica esentiala inclinatia persistenta si repetitiva a persoanei de a participa la jocuri de noroc. Din nefericire, aceasta dependenta are efecte dezastruoase atat asupra vietii personale si profesionale a celui care joaca, cat si asupra familiei sale. Potrivit specialistilor in domeniu, multi dintre cei diagnosticati cu aceasta tulburare admit ca nu au drept motivatie principala dorinta de a castiga bani, ci ca sunt in cautarea actiunii, a unei stari de euforie pe care o obtin cand atunci joaca. Mizele sau pariurile pe care le fac devin cu timpul tot mai mari, la fel si riscurile pe care si le asuma, avand nevoie de acestea pentru a continua sa isi produca nivelul dorit de senzatii tari. Aceste persoane adesea continua sa joace in ciuda repetatelor eforturi de a se controla, de a-si stopa comportamentul. Atunci cand incearca sa se opreasca, devin nelinistiti si iritabili.

Se pare ca motivatia principala de a juca jocuri de noroc este aceea de a scapa de problemele pe care le au sau de a se usura de anumite stari disforice, cum ar fi sentimentele de neajutorare, vina, anxietate, depresie. Cand devine lipsita de resurse financiare, persoana dependenta de jocurile de noroc poate recurge la comportamente antisociale: de la minciuna si inselatorie, la falsuri, fraude si furt pentru a obtine bani. Ea nu mai evalueaza consecintele actelor sale, riscand astfel sa intre in conflict cu legea, sa isi piarda locul de munca, sa isi puna in pericol cariera, familia, relatiile cu cei apropiati. Nevoia de a participa la jocurile de noroc creste progresiv si se accentueaza in timpul perioadelor de stres sau depresie.

Leave a Comment