In Salaj, asistenta medicala la cele mai inalte standarde

In Salaj, asistenta medicala la cele mai inalte standardePacientii unitatilor medicale din Salaj vor beneficia de asistenta medicala de calitate. Spre acest deziderat ar putea converge demersul facut, vineri, prin organizarea unui simpozion pe teme medicale, de catre Asociatia Filantropica Medicala Crestina si Scoala Postliceala Sanitara Christiana din Zalau. Actiunea, desfasurata la Sala Avram Iancu din cadrul Primariei Municipiului Zalau, s-a derulat sub genericul Deontologia si etica asistentului medical.

Evenimentul a reunit oficialitati din cadrul Primariei Zalau si al Prefecturii Salaj, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, ai Universitatii Dunarea de Jos din Galati, ai Asociatiei Nationale Mutuale Romania-Franta Louis Pasteur Dej, ai Directiei de Sanatate Publica Salaj, Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau, cadre medicale, asistenti si elevi, precum si cadre didactice din scolile postliceale sanitare din Dej, Oradea, Bistrita-Nasaud, Turda, Reghin, Constanta, Roman, Timisoara, Feldru si Zalau.

Potrivit directorului Scolii postliceale Sanitare Christiana, Gabriel Iluta, impactul scontat al acestui simpozion poate fi cresterea calitatii actului medical-sanitar si a invatamantului medical.

Asteptarile pacientilor nostri sunt tot mai mari vizavi de actul medical si de conditiile oferite in unitatile medicale. Prin aceasta initiativa, aflata la prima editie, dorim sa accentuam rolul si principiul de baza al scolii noastre, acela de a pregati asistenti medicali de inalta calitate, avand in vedere faptul ca omul modern are dreptul la ingrijire medicala moderna, la cele mai inalte standarde, a sustinut Gabriel Iluta.

Initiativa organizarii la Zalau a unui simpozion dedicat activitatii si eticii profesiei de asistent medical a fost apreciata de directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas.

Activitatea asistentului medical presupune nu doar profesionalism, ci si sacrificiu, devotament, initiativa si promptitudine. Codul deontologic si drepturile pacientului nu pot ramane la faza simplelor reglementari. Etica si deontologia trebuie sa fie parte integrata a uzantei profesionale, pentru ca rezultatele muncii asistentului medical se cuantifica in vieti salvate si suferinte alinate, a sustinut Ligia Marincas.

Pregatirea din scoala, asa cum a reiterat presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor, Asistentilor Medicali din Romania-Filiala Salaj, Rodica Muresan, se desavarseste in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau, unde a fost lansata o noua procedura de urmarire si evaluare a activitatii elevilor pe perioada practicii de catre cei care nu peste mult timp vor fi numiti asistenti medicali tutori.

Scoala Christiana are in prezent, asa cum informa vicepresedintele Asociatiei Filantropice Christiana, preotul Ioan Ghiurco, 400 de elevi, care invata in conditii europene.

Este o scoala a vremurilor noi, care se impune din ce in ce mai mult, dovada fiind realizarile absolventelor noastre care lucreaza in unitati spitalicesti de renume de peste hotare (Austria, Italia). In plus, un amanunt cu totul special este faptul ca elevii nostri invata potrivit principiilor moralei crestine, a spus parintele Ioan Ghiurco.

Lucrarile prezentate vineri in cadrul simpozionului au facut referire la: drepturile pacientului, comunicare si dezvoltare personala, principii etice, raspunderea juridica a personalului medical, atributiile si conduita personalului medical, relatia asistent-pacient, bioetica asistentului asistentului medical de farmacie.

Evenimentul s-a dorit a fi, totodata, si unul festiv: a fost prezentat imnul Scolii Sanitare Christiana; s-a lansat cel de-al doilea numar al revistei asociatiei si scolii – Christiana San; corul Catedralei Ortodoxe Sfanta Vinere din Zalau a sustinut un recital de colinde. In acest cadru, s-au acordat diplome de excelenta invitatilor, diplome de merit tuturor cadrelor didactice din scoala Christiana si diplome de participare tuturor elevilor si asistentilor din tara si din Salaj, care au prezentat lucrari in cadrul simpozionului.

Actiunea medicala de vineri a fost organizata de Asociatia Filantropica Medicala-Crestina Christiana, Scoala postliceala Sanitara Christiana din Zalau, cu sprijinul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor, Asistentilor Medicali din Romania-Filiala Salaj.

Alte articole

Leave a Comment