Salajenii datornici la Sanatate pot scapa de penalitati

Salajenii datornici la Sanatate pot scapa de penalitati Cei cateva mii de salajeni cu datorii la fondul national unic de asigurari de sanatate pot scapa de penalitati daca isi platesc darile restante pana la finele anului. Anuntul a fost facut de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), care a emis in acest sens un ordin care da posibilitatea restantierilor la Sanatate sa se foloseasca de noile reglementari ale Codului Fiscal.

Salajenii care figureaza cu datorii la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate ar putea scapa de o parte din debit daca isi vor plati restantele pana la finalul anului. Mai exact, ultima zi de plata prevazuta in acest sens este 31 decembrie 2011, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) emitand un ordin astfel incat si debitorii la Sanatate sa se poata bucura de modificarile aduse Codului Fiscal, a declarat presedintele CJAS Salaj, Claudiu Barsan.

Astfel, pentru obligatiile de plata accesorii aferente obligatiilor de plata principale restante la data de 31 august 2011, reprezentind contributii de asigurari sociale de sanatate datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, CJAS Salaj, in baza Ordinului CNAS nr. 894/ 2011, acorda urmatoarele facilitati: anularea penalitatilor de intirziere, precum si anularea unei cote de 50 la suta din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii de plata principale, daca obligatiile de plata principale si dobanzile aferente acestora sunt stinse prin plata sau compensare pana la data de 31 decembrie 2011. De asemenea, se acorda reducerea cu 50 la suta a penalitatilor de intarziere, daca obligatiile principale si dobinzile aferente acestora sunt stinse prin plata sau compensate pana la data de 30 iunie 2012.

Presedintele CJAS Salaj a mentionat ca ordinul respectiv face si cateva distinctii: sa nu fie inceputa executarea silita, sa se parcurga o procedura in acest sens etc., acesta fiind si motivul pentru care nu poate fi precizat numarul total al datornicilor care pot fi beneficiarii ordinului emis de CNAS.

Alte articole

Leave a Comment