Iarna aceasta, zeci de locuinţe au fost distruse în incendii

Zeci de locuinţe ale sălăjenilor au fost distruse în incendiile izbucnite, iarna aceasta, din cauza nerespectării măsurilor de prevenire şi stingerea incendiilor în sezonul rece. Asemenea incidente conduc, deseori, la pierderi însemnate de bunuri, chiar de vieţi omeneşti. Chiar la finele lunii trecute, o femeie de 75 de ani, din localitatea Nuşfalău, a decedat intoxicată cu monoxid de carbon într-un incendiu care i-a cuprins locuinţa. În urma cercetărilor, pompierii militari au stabilit că totul a pornit de la materiale combustibile amplasate prea aproape de soba cu care era încălzită locuinţa. Flăcările au ars mocnit astfel încât fumul cuprinzând încetul cu încetul încăperea în care se afla femeia.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, de la începutul lunii octombrie şi până în prezent, la nivelul judeţului au avut loc 42 de incendii cauzate de nerespectarea normelor privind utilizarea surselor de încălzire în sezonul rece. „În perioada de referinţă au fost înregistrate 28 de incendii din cauza coşurilor de fum necurăţate, deteriorate sau a burlanelor de fum neizolate. Nouă incendii s-au produs ca urmare a utilizării necorespunzătoare a sobelor, în timp ce trei incendii au izbucnit de la cazanele de încălzire. Un alt incident a avut loc din cauza jarului sau scânteielor căzute pe materiale combustibile, iar un altul din cauza unui radiator uitat în priză”, a declarat Lucian Jacodi.

Atenţie la coşurile de fum

Utilizarea necorespunzătoare ori cu defecţiuni a diferitelor mijloace de încălzire sau a sistemelor de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi, instalaţiilor electrice de iluminat şi a aparatelor electrice de uz casnic suprasolicitate, neverificate şi care nu prezintă siguranţă în exploatare sunt doar câteva dintre cauzele producerii incendiilor în seszonul rece.
Pompierii atrag, astfel, atenţia populaţiei asupra importanţei cunoaşterii măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor în perioada sezonului rece. Se recomandă ca, în încăperea unde e amplasată centrala de încălzire, să nu se depoziteze obiecte nefolositoare încălzirii. Centrala trebuie echipată cu aparate de măsură şi control a temperaturii, a presiunii din cazan şi conducte, cu indicatoare de nivel pentru combustibil, cu supape de siguranţă sau nefuncţionarea acestor aparate.
Toate coşurile de fum trebuie verificate, curăţate şi reparate de către personal specializat. Improvizaţiile la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare şi coturi multe, montate pe lângă şi pe pereţii combustibili, în apropierea materialelor sau a altor obiecte de uz casnic pot produce incendii. Pompierii atenţionează sălăjenii să îşi tencuiască coşurile de fum la exterior, pe porţiunea cuprinsă în podul clădirii. Trebuie păstrată o distanţă de minim 15 centimetri între coşul de fum şi materialele combustibile. O dată la trei luni, coşurile de fum şi sobele care funcţionează cu combustibil solid trebuie curăţate de funingine, iar dacă acestea funcţionează cu combustibil lichid sau gazos curăţarea lor trebuie efectuată o dată la patru, respectiv la şase luni.

Sobele trebuie supravegheate

Depozitarea sau amplasarea materialelor combustibile se face la distanţă de minim un metru faţă de sobele fără acumulare de căldură şi o jumătate de metru la sobele cu acumulare de căldură, transmite purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj. În faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o bucată de tablă metalică, având dimensiunea 70×50 de centrimetri. Uşiţele de la sobele în funcţiune, de la focar şi cenuşar, trebuie închise etanş, iar cenuşa trebuie scoasă din sobă periodic şi depozitată într-o groapă numai după ce se vor stinge resturile de jar cu apă. Locul special pentru depozitarea cenuşei (groapa) trebuie amplasat la 25-30 de metri faţă de furaje, construcţii, amenajări cu materiale combustibile. Pompierii avertizează oamenii să nu usuce haine pe sobe, să nu folosească lemne mai lungi decât vatra focarului şi să nu aprindă focul cu lichide inflamabile.
Atenţie trebuie şi la folosirea aparatelor electrice, a prizelor multiple sau defecte şi cablurilor electrice neizolate bine. În podurile caselor e interzis să se depoziteze materiale combustibile ori inflamabile, la fel ca şi improvizarea de afumători. Copiii nu trebuie lăsaţi să se joace cu chibriturile, brichetele şi alte surse de foc şi nici nu trebuie lăsaţi singuri în casă cu sobe, plite, radiatoare sau aparate electrice aflate în funcţiune.

Leave a Comment