Sălaj: Zeci de cai – depistaţi cu SIDA anul trecut

Scandalul cărnii de cal descoperită în unele magazine din Anglia şi Franţa a readus în prim-plan necesitatea eradicării anemiei infecţioase ecvine în judeţele României. Diagnosticarea animalelor bolnave şi trimiterea lor către puncte de abatorizare revine Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi, doar în Sălaj, anul trecut, au fost eliminaţi 60 de cai bolnavi de ceea ce în popor poartă numele de SIDA ecvină. Directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin, a declarat că exemplarele bolnave au fost depistate dintr-un total de câteva mii de cai testaţi în ceea ce priveşte anemia infecţioasă. „În acest an, am continuat testarea cabalinelor în vederea depistării celor bolnave de anemie infecţioasă ecvină şi, până acum, au fost identificaţi doi cai bolnavi. Şi aceştia, ca şi cei găsiţi bolnavi anul trecut au fost trimişi spre sacrificare la Abatorul Cetina, din Maramureş. În prezent, în judeţul nu mai sunt cai bolnavi de anemia infecţioasă”, a declarat Mircea Martin.
Potrivit sursei citate, chiar şi după sacrificarea cailor bolnavi, trebuie efectuate periodic controale şi testări, pentru a identifica noile cazuri care ajung în Sălaj în special prin achiziţiile de cai din alte judeţe. Directorul DSVSA Sălaj a declarat că tot pentru eliminarea oricăror noi cazuri, vor fi organizate periodic controale în târgurile de animale şi în comunităţile de etnie romă din Sălaj, precum şi filtre în diferite zone, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sălaj. „Este foarte important să depistăm orice exemplar bolnav cât de repede, pentru a-l putea scoate din efectiv. Pentru aceasta, trebuie ca şi sălăjenii care achiziţionează cabaline să se asigure că exemplarul pe care îl cumpără are paşaport şi certificat sanitar-veterinar care să ateste că analizele din ultimele trei luni au rezultat negativ la anemia infecţioasă ecvină”, a declarat directorul DSVSA Sălaj. În cazul în care nu vor acorda atenţie documentelor respective, cumpărătorii riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei şi 3.600 de lei, animalele bolnave vor fi confiscate în vederea sacrificării, iar proprietarii nu vor fi despăgubiţi deloc.
Virusul anemiei infecţioase ecvine este asemănător cu virusul imunodeficienţei umane (HIV). Sursa principală de infecţie o reprezintă animalele bolnave fără semne clinice de boală.  Introducerea şi ţinerea mai mult timp a unui animal bolnav într-un efectiv sănătos duce la transmiterea virusului altor animale, în primul rând prin intermediul insectelor (ţânţari, muşte de grajd etc.).

Alte articole

4 Thoughts to “Sălaj: Zeci de cai – depistaţi cu SIDA anul trecut”

 1. Anonim

  Nu-i nicio problema ; carnea de cal este la „mare cautare ” in Europa de Vest !

 2. Marius

  O caciulitza pentru linistea ta !

 3. Anonim

  domnule martin dar daca va spin carespectivii cai au fost abatorizati fictiv? ce ar insemna asta?

 4. dr vet

  Directore aveti AIE cu carul in Salaj,dar tu esti prost informat nici nu ai cum Stai Numai la braconaj,am poze cu toti cei 92 mistreti impuscati ability asta la tine pe fond.

Leave a Comment