Grigore Leşe şi Amir Heidarkhodaee, prezenţi la Festivalul „Ecouri Meseşene”

Grigore Leşe, cunoscutul solist de muzică populară din zona Ţării Lăpuşului, va fi prezent în cursul lunii viitoare, la Zalău, la Festivalul internaţional de folclor „Ecouri Meseşene”.

Cea de a 39-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor „Ecouri Meseşene”, care se va desfăşura, duminică 10 august 2014, la Zalău, pe platoul din faţa Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, va aduce în faţa publicului prezent la eveniment un artist consacrat. Este vorba despre Grigore Leşe – personalitate recunoscută a folclorului românesc, care alături de invitatul său special Amir Heidarkhodaee va oferi un recital de excepţie şi rafinanemnt, pornind de la rezonanţe sonore străvechi, autohtone şi persane. La Festivalul „Ecouri Meseşene”, organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, sub egida CJ Sălaj, vor participa ansambluri din Italia, Slovacia, Ungaria, Grecia şi Bulgaria.

Grigore Leşe

Grigore Leşe s-a născut în 20 februarie 1954, în localitatea Stoiceni, Maramereş şi este un cunoscut solist de muzică populară românească din zona Ţării Lăpuşului. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare. Este doctor în muzică şi profesor asociat al Facultăţii de Litere al Universităţii Bucureşti şi al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Repertoriul său este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei care marchează evenimente importante din viaţa omului. Leşe cântă şi la diverse instrumente muzicale, iar printre creaţiile sale amintim: „Cântece despre Bucovina”, „Cântec în lemn – toacă”, „Când m-o făcut mama-n lume”. „Cântec pe înserat” – din tilincă, „Horea miresii”. „Mioriţa”, „Nistrule, apă vioară”, „Nu-i lumină nicări”, „O, Mărie frumos nume!”

Amir Heidarkhodaee

Amir Heidarkhodaee s-a născut la Khuzestan, în sud-vestul Iranului, şi cântă la diferite instrumente cu coarde, instrumente de percuţie şi vocal. A început să studieze muzica în clasele primare, iar la vârsta de 15 ani chitara clasică. Un an mai târziu descoperă fiorul mistic, expresivitatea şi versatilitatea „setarului” – instrument străvechi persan din familia lăutei – de care se îndrăgosteşte iremediabil. Urmează pentru o scurtă perioadă cursurile Academiei de Muzică din Esfahan – setar (instrument principal) şi tambur (secundar) – după care ajunge în Teheran, unde studiază în particular tehnici de interpretare şi arta improvizaţiei cu mari maeştri, precum Behrad Tavakoli şi Master Mohammad Reza Lotfi. Repertoriul său include muzică tradiţională persană, muzică sufi, piese instrumentale şi instrumental-vocale, melodii vechi, ritualice, care marcau pragurile de trecere, ceremoniile şi evenimentele de seamă din viaţa de odinioară a grupurilor entice Bakhtiari şi Lori, triburi nomade din sud-vestul Iranului. În România, Amir Heidarkhodaee a cântat pentru prima oară în 2012, la Festivalul Internaţional George Enescu, alături de Grigore Leşe şi alţi trei artişti iraneni. Ulterior, a fost invitatul lui Grigore Leşe în mai multe spectacole de referinţă unde, împreună, au oferit de fiecare dată concerte de mare excepţie şi rafinament.

Leave a Comment