Grevă la APIA Sălaj

O acțiune de protest a fost declanșată astăzi, începând cu ora 10, la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Sălaj. La nivel central, principalele doleanțe ale protestatarilor vizează eliminarea discriminărilor între centrele județene și structura centrală a instituției, local salariile fiind mai mici și cu 15 procente decât cele de la nivel central. Sindicaliștii susțin că inechitățile salariale se mențin din anul 2017, după apariția Legii salarizării unitare. Din păcate există și teama de un eventual proces de restructurare, asta în condițiile în care nivelul de muncă este foarte mare. Acțiuni de protest au avut loc deja la centre APIA din mai multe județe. Directorul general APIA, Cornel Turcescu, asigură pe această cale fermierii că în activitatea instituției nu există blocaje, iar fluxurilor de lucru sunt parcurse normal în vederea autorizării și efectuării plăților, atât în sectorul zootehnic cât și vegetal. APIA continuă efectuarea plăților aferente Campaniei 2023 în același ritm susținut, astfel încât toți beneficiarii să primească în timp util banii cuveniți. Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, membri ai Federației Naționale a Sindicatelor Apia, vor continua protestele prin grevă japoneză între orele 10 și 11, în fiecare zi. Funcționarii sunt nemulțumiți din cauza faptului că, deși sunt foarte performanți, având o rată de absorbție a fondurilor europene de peste 96 la sută în fiecare an, iar volumul de muncă este foarte mare, salariile acestora acestora au rămas la nivelul anului 2015. Mai mult decât atât, aceștia consideră că se află într-o situați de discriminare, APIA fiind singura Agenție din MADR care se află pe grilă teritorială. În cazul în care grila salarială nu va fi uniformizată, membrii Federației Naționale a Sindicatelor Apia afiliată la CNS Cartel Alfa vor intensifica formele de protest, mergând pănă la grevă generală. Președintele Sindicatului Apia Sălaj, Nicolae Brisc, a declarat că principala revendicare este alinierea salariilor angajaților APIA de la centrele județene cu veniturile lucrătorilor de la APIA București. În Sălaj, angajații APIA au preluat cererile de plată la 22.000 de fermieri, doar plățile în avans având valoarea de 9 milioane de euro. Potrivit lui Nicolae Brisc, angajații APIA Sălaj gestionează peste 65 de scheme de plată, dar sunt cu nivelul de salarizare aferent anului 2015.

5 Thoughts to “Grevă la APIA Sălaj”

  1. […] O acțiune de protest ar urma să fie declanșată astăzi, începând cu ora 10, la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Sălaj. Informația ne-a fost confirmată de conducerea instituției. La nivel central, principalele doleanțe ale protestatarilor vizează eliminarea discriminărilor între centrele județene și structura centrală a instituției, local salariile fiind mai mici și cu 15 procente decât cele de la nivel central. Sindicaliștii susțin că inechitățile salariale se mențin din anul 2017, după apariția Legii salarizării unitare. Din păcate există și teama de un eventual proces de restructurare,a sta… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Ăștia din MA sunt mai mulți decât fermierii și cu salarii dintre cele frumoase. Oare de ce nu se găsește nimeni să ia taurul de coarne și să trimită jumătate din ei la munca de pe ogoare.

  3. Raluca

    Ptr ca nu se vrea! Ptr ca trăim in “România lucrului bine făcut”, in “ România educata”, in România lui Iohanis, Ciucă, ciolacu, Orbán, Câțu etc!!! De aia nu iia nimeni taurul de p….!!!

  4. jon

    Nu va e rusine? Aveti cele mai mai salarii din judet. Tocmai v_au fost majorate, in toamna.

  5. Anonim

    Pai de ce sa le fie rusine sa ceara( mentalitatea de cersetor este prounda la poporul roman) este de unde oferi , din imprumuturi cu dobanda mare putem sa luam…ce mai conteaza ca puterea de cumparare scade pe zi ce trece…grevisti sa fie.

Leave a Comment