Fetiţă de şase luni muşcată de şobolani

Fetiţă de şase luni muşcată de şobolani

Şase sălăjeni au ajuns, în week-end, la Urgenţă, cu plăgi cauzate de muşcături de animale, cel mai mic pacient fiind o fetiţă de doar şase luni, de etnie romă, care a fost muşcată de un şobolan de mâna dreaptă.

Fetiţa a fost adusă la spital de mama minoră, în vârstă de 17 ani, şi, din fericire, plaga de la mână nu a fost gravă, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj, Codruţa Puşcaş. Totuşi, „potrivit legislaţiei în vigoare, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au trebuit înştiinţaţi despre acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, Violeta Milaş, ne-a declarat că reprezentanţi ai DGASPC au fost trimişi, ieri, la domiciliul din localitatea Şamşud declarat de mama minoră, pentru a cerceta cazul, dar că nici bebeluşul, nici mama de 17 ani nu au fost găsiţi la adresa respectivă. „Domiciliul indicat în Şamşud este de fapt locuinţa concubinului mamei minore. Luăm în considerare varianta ca mama minoră să se fi reîntors la locuinţa părinţilor săi, din localitatea Pustă Vale, împreună cu bebeluşul. Împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, vom merge şi în această localitate, pentru a vedea exact situaţia sugarului”, a declarat Violeta Milaş.

Potrivit directorului DGASPC Sălaj, deocamdată nu pot fi precizate măsurile care vor fi luate în acest caz şi nici dacă bebeluşul va fi luat din grija mamei şi inclus în sistemul social de protecţie a copilului, aceste aspecte urmând să fie stabilite numai după ce mama şi copilul vor fi găsiţi şi vor fi analizate condiţiile în care este crescut acesta din urmă. „S-ar putea ca în localitatea Pustă Vale, la domiciliul părinţilor minorei de 17 ani, condiţiile în care poate fi crescut copilul să fie mai bune decât cele din Şamşud. Până nu vedem care este situaţia la faţa locului, nu putem preciza dacă fetiţa de şase luni va fi luată şi inclusă în sistemul social de creştere şi protecţia copilului. În plus, dacă se va ajunge la aşa ceva, aceasta este o decizie care va trebui formulată de o instanţă judecătorească”, a declarat Violeta Milaş.

Directorul DGASPC Sălaj a declarat că ultimul caz în care un minor a fost muşcat de şobolani a fost înregistrat în judeţ cu aproximativ trei ani în urmă, şi atunci fiind vorba de un copil de etnie romă.

Urgenţă supraaglomerată

Tot în week-end, alături de cazul bebeluşului rom, alţi cinci pacienţi au ajuns la UPU după ce au fost muşcaţi de animale. Este vorba de un tânăr de 22 de ani, din Zalău, şi el cu o plagă minoră rezultată în urma unei muşcături de şobolan, de un băiat în vârstă de 12 ani, din Jibou, care a fost muşcat de gamba dreapta de un câine şi pe care medicii l-au tratat în Urgenţă, de un bătrân în vârstă de 82 de ani, din Zalău, care prezenta o plagă minoră rezultată în urma unei muşcături de pisică, şi de doi bărbaţi, în vârstă de 55 de ani, respectiv 73 de ani, din Zalău şi Românaşi, ambii cu plăgi rezultate prin muşcătură de câine. În prezent, cei doi bărbaţi sunt internaţi în secţia Chirurgie, cazul mai grav fiind cel al zălăuanului de 55 de ani, care a fost diagnosticat cu suprainfecţie în locul în care a suferit muşcătura.

De asemenea, medicii

Au mai tratat 51 de plăgi, fracturi, entorse şi politraumatisme, precum şi cinci persoane care au ajuns la UPU cu hipertensiune arterială, în timp ce alţi cinci sălăjeni au primit tratament după ce au fost diagnosticaţi cu colică abdominală şi biliară.

Din totalul de 398 de cazuri, medicii au dispus internarea pentru 98 de pacienţi.

Leave a Comment