Elogiu profesiei veterinare

Sărbătorim azi, 15 mai, Ziua Naţională a Medicului veterinar din România. A devenit un obicei ca de fiecare dată să începem sărbătoarea noastră cu atât de cunoscutele cuvinte ale marelui savant Louis Pasteur, căruia omenirea îi datorează atât de mult: „De-ar fi să reiau studiile, m-aş face medic veterinar… Medicul uman vindecă omul, dar medicul veterinar vindecă omenirea”.
Profesia noastră există dintotdeauna şi va exista atâta timp cât vor exista animale şi oameni pe Pământ. Profesia noastră veghează asupra sănătăţii vieţuitoarelor de la albină, la pasăre, până la elefant şi balenă, de la târâtoarele din junglă, până la focile din apele îngheţate de la polii Pământului, de la sălbăticiunile din desişul pădurii, până la animalele crescute în adăposturi ultrasofisticate, de la cele mai vechi animale trăitoare de mulţi ani pe Pământ, până la embrionul abia format şi până la oaia Doly şi clonele ei.
Medicina veterinarş a avut şi are alături de profesionişti şi slujitori credincioşi, personalităţi marcante, inclusiv laureaţi Nobel.
Data de 15 mai are un caracter repetitiv, aproape obsesiv in istoricul medicinei veterinare: 1861 – începutul învăţământului veterinar din România, 1871 – înfiinţarea Societăţii de Medicină veterinară; 1971 – reluarea activităţii Societăţii de Medicină Veterinară după interzicerea ei, 1990 – înfiinţarea şi organizarea direcţiilor sanitare veterinare. De aceea, Congresul Naţional de medicină veterinară din 1994, de la Sinaia, a hotărât ca data de 15 mai să fie declarată Ziua Naţională a Medicului Veterinar din România.
Sălajul nostru are câteva repere proprii de remarcat, în câmpul de activitate veterinară: în judeţul nostru s-a născut întemeietorul învăţământului veterinar din România, în persoana doctorului Vasile Lucaci; Direcţia Sanitară Veterinară Salaj, prin Laboratorul judeţean, a contribuit susţinut la realizările profesiei: astfel, în laboratorul nostru s-au aplicat în premieră naţională unele teste de diagnostic de vârf, ca testul ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) – 1988, testul ADN (PCR) – 1995, realizat în cadrul Programului de cercetare ştiinţificp “COPERNICUS” finanţat de UE, testul pentru detecţia Organismelor Modificate Genetic (GMO) – 2003, ca urmare a stagiului de pregătire de la JRC al UE de la Ispra. Aşadar, participând cu lucrări ştiinţifice la manifestări naţionale, internaţionale şi mondiale, a contribuit la cunoaşterea şi recunoaşterea realizărilor profesiei veterinare din Sălaj.
O mulţime de provocări se adresează profesiei veterinare, parcă în mod deliberat, pentru a-i dovedi importanţa şi a pune în valoare utilitatea şi necesitatea ei.
Profesia noastră s-a adaptat noilor tendinţe actualizate, ca extinderea competenţei asupra controlului alimentelor nonanimale, extinderea gamei de pregătire profesională, progrese în cercetarea ştiinţifică, în sănătatea publică, implicarea în protecţia mediului şi biodiversităţii, aportul important în problema antibiorezistenţei şi, mai recent, implicarea în realizarea conceptului „One Health şi Eco-Health”

Doctor Mocuţa Nicolae,
medic primar veterinar, doctor în medicină veterinară,
Zalău, 15 mai 2018

2 Thoughts to “Elogiu profesiei veterinare”

  1. Anonim

    Laudarosul asta n a perit inca!
    a putut sa mearga cu scrisorica la redactie!!
    sa l mai pomeniti !
    ca nu mai poate de necazul veterinarilor!!

Leave a Comment