Din cauza neglijentei au ramas fara carduri

Din cauza neglijentei au ramas fara carduri

O tinta usoara. Doi zalauani nesabuiti au ramas cu conturile goale, in cursul lunii trecute, dupa ce hotii le-au furat cardurile lasate la vedere pe scaunele masinilor. Prada hotilor a fost cu atat mai usoara cu cat, alaturi de carduri, cei doi pagubiti au lipit biletele pe care si-au notat… codurile PIN.

Doua persoane din municipiu s-au trezit luna trecuta cu cardurile golite, dupa ce hotii le-au furat cardurile aflate in masina. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Maria Cristea, a declarat ca victimele au ramas fara sume importante de bani. Doua infractiuni de furt din autoturisme au fost inregistrate in cursul lunii ianuarie, in care pagubitii au reclamat ca le-au fost sustrase portmoneul si geanta. Hotii au folosit aceeasi metoda in ambele situatii: au spart geamul de la portiera masinii, au luat portmoneul, respectiv geanta de pe scaun. Iar de aici pana la furtul banilor nu a mai fost decat un pas, deoarece alaturi de carduri, hotii au gasit si codurile PIN, unul fiind lipit direct pe card, iar celalalt scris pe un biletel alaturat. Intr-unul dintre cazuri, hotul a reusit sa sustraga de pe card 2.800 de lei, iar in celalalt suma de 3.000 de lei, a declarat purtatorul de cuvant. Potrivit sursei citate, politistii continua cercetarile pentru identificarea autorilor si recuperarea prejudiciului cauzat.

Pentru a evita astfel de situatii, precum cele prezentate mai sus, conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Salaj recomanda cetatenilor sa utilizeze bancomatele instalate la sediile unitatilor bancare, sa evite utilizarea bancomatelor instalate in zone intunecoase, unde nu exista sisteme de supraveghere video sau care sunt instalate in zone mai putin sigure si sa acorde atentie sporita in vederea sesizarii eventualelor nereguli in functionarea bancomatului sau prezenta unor dispozitive straine atasate de bancomate. Oamenii sunt sfatuiti, de asemenea, sa nu inmaneze cardul sau informatiile confidentiale ale cardului unor persoane necunoscute, sa acopere tastatura cu mana in momentul formarii codului PIN si sa verifice autenticitatea fantei in care se introduce cardul bancar.

In cazul in care se constata pierderea sau furtul cardului bancar, cetatenii sunt rugati sa anunte cat mai repede banca respectiva, si asta pentru ca, in cazul in care se asteapta prea mult, propietarul cardului poate fi acuzat de neglijenta iar banca nu va mai fi raspunzatoare pentru eventualele fraude. Este indicat de stiut numarul de urgenta al acelei banci, pentru a nu suna la diversele numere de telefon afisate pe langa bancomate, acestea putand fi false. Operatul va urma o procedura standard de blocare a cardului, cerand mai intai unele date personale cum ar fi CNP-ul, seria si numarul buletinului, adresa si parola, insa nu si codul PIN, aceasta fiind o informatie secreta, pe care trebuie sa o cunoasca doar proprietarul cardului. Pasul urmator este depunerea unei plangeri la cea mai apropiata sectie de politie.

Leave a Comment