Contrabandiştii de ţigări, trimişi în faţa judecătorilor

Gruparea infracţională specializată în contrabandă cu ţigări, destructurată în luna iulie, anul trecut, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, în colaborare cu poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi cu alte instituţii abilitate, a fost trimisă în judecată. Membrii reţelei provin din judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor şi Arad, unul fiind cetăţean maghiar. Oamenii legii au confiscat atunci peste 230.000 de ţigarete de provenineţă ucrainiană, sârbă şi moldovenească.
Dintre cei 23 de membrii ai grupării infracţionale, 15 au fost trimişi în judecată sub aspectul infracţiunilor de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup. Potrivit declaraţiilor furnizate de expertul principal Adriana But, din cadrul Biroului de Informare şi Relaţii Publice a Tribunalului Sălaj, dosarul a fost înregistrat luni pe rolul instanţei de judecată. În acest dosar sunt următorii inculpaţi: Szilard S., Marius Gheorghe D., Imre F., Andrea S., Janos B., Andrada P., Raul Ionuţ B., Gheorghe R., Ferenc S., Gabriel I., Mircea L., Augustin A. şi Marton B.B. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru finele lunii noiembrie.
Zece dintre contrabandişti sunt din judeţul nostru, mai precis din Zalău, Guruslău şi Măerişte.
S-au constituit ca parte civilă în dosar Ministerul Finanţelor Publice – Agenţie Naţională de Administrare Fiscală şi Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale.
Potrivit legislaţiei în vigoare, iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Aduse în ţară pe un traseu „sigur”

Reţeaua infracţională funcţiona din 2010 şi aducea ţigările din Ucraina prin Ungaria, fiind introduse în ţară prin punctele de trecere a frontierei de la Halmeu şi Valea lui Mihai. Potrivit procurorului şef al DIICOT Sălaj, Dan Buduşan, cetăţeanul maghiar care le introducea în ţară le preda imediat după vamă complicilor din România, care le distribuiau, la rândul lor, celorlalţi membri. Transferul ţigărilor se realiza foarte repede, pe drumuri pustii de ţară şi la ore din noapte care îi fereau de priviri indiscrete. Ţigările erau vândute în comunele sălăjene şi din celelalte judeţe, precum şi în Zalău, punctele de vânzare indicate de procuror fiind zona Spitalului Judeţean, Piaţa Agroalimentară din centru şi zona Autogării.
Buduşan susţine că persoanele cercetate în acest dosar de contrabandă stăpâneau tehnicile specifice lumii interlope. Acestea ştiau că telefoanele pot fi ascultate, astfel încât comunicau prin staţii de emisie-recepţie. Mai mult de atât, îşi schimbau cu totul telefoanele mobile o dată pe săptămână. Când se apelau, totuşi, în convorbiri foarte scurte, de câteva secunde, foloseau cuvinte precum lâmâi, banane, roşii, galbene, albastre în loc de măcile de ţigări.

Prejudiciu de peste 20.000 de euro

Reamintim că reţeaua de contrabandă cu ţigări a fost destructurată în luna iulie a anului trecut, după ce oamenii legii au reuşit să-i prindă în flagrant pe doi dintre membri. Este vorba despre un bărbat Raul Ionuţ B., din Măerişte, şi Szilard S., din localitatea Ser, judeţul Satu Mare. Ei au fost prinşi la limita dintre comunele Chieşd (judeţul Sălaj) şi Bogdand (judeţul Satu Mare) trasportând 90.000 de ţigarete mărcile Viceroy Red şi K’Jing Ling de provenienţă ucrainiană. Ţigările erau într-un Citroen Berlingo, în faţă având un antemergător marca Ford Tranzit.
Ulterior flagrantului, echipajele specializate au descins la reşedinţele a 19 dintre membrii reţelei unde, în urma percheziţiilor, au fost găsite 230.360 de ţigarete de provenineţă ucrainiană, sărbă şi moldovenească.
Prejudiciul creat Statului Român prin vânzarea acestor ţigări fără să plătească taxe se ridică la peste 20.000 de euro. Este vorba doar de prejudiciul calculat înmulţind un euro, la cât este estimată evaziunea pentru un pachet de ţigări de contrabandă, cu cantitatea găsită la organizarea flagrantului şi la percheziţii. Aici nu intră transporturile anterioare, cu marfa vândută deja, oamenii legii estimând că se făcea cel puţin un trasnport pe săptămână, profitul net la un astfel de tarnsport fiind estimat la 3.000 – 4.000 de lei. Zece membri ai grupării au fost reţinuţi pentru investigaţii, după care au fost prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă, aceştia fiind lăsaţi în libertate.

Leave a Comment