Bicentenar la Bălan

Istorica Școală veche din Bălan, cu cruci bisericești și ’’casă dăscălească supt acoperiș’’, atestă 200 de ani de învățământ românesc, instituit în plin Imperiu austriac, sub influența Mișcării de emancipare națională a ’’Școlii Ardelene’’. Edificiul adăpostește în prezent un muzeu etnografic și ocazional, activități de pedagogie muzeală.

*           *          *

    Anno Domini 1821 Sibiu: Direcția Școalelor Neunite Din Ardeal a dispus edificarea Școlii confesionale de Protopopiat ortodox/Comitatul Dăbâca. Motivația este înălțătoare: pentru ca și aici ’’odrasle românești să pășească mai bine în cunoștința de Dumnezeu, de la Carele avem tot binele, aici și dincolo de groapă” (Acta Mvsei Porolissensis, 1985).

Situată sub un deal / în râvnitul nost’ Ardeal, dar și sub raza ocrotitoare a mănăstirii Bălan (sec. XVII), a școlarizat copiii mai multor sate ortodoxe, între anii 1821 și 1947, până la căderea Monarhiei Române.

În cursul anului 1992, prof. univ. dr. Nicolae Gudea, arheolog și arhitectul Virgil Pop au întocmit documentația de apartenență la Patrimoniul Național, a școlii confesionale din satul străbunilor mei.

Includerea edificiului pe Lista Monumentelor Istorice Naționale a fost aprobată în același an de comisiile din Cluj-Napoca și București. Aprobată dar nu și respectată.

Dupa vizita domnilor de la Patrimoniu s-a iscat ’’mania, primejdia … și războiul cel dintre noi’’.

’’Vocea patriotului naționale’’ (loco): ’’Lumea moare de foame și doamnei de la Litere (mie!) îi trebuie vechituri din podul caselor bătrânești. ’’Ce muzeu, că nu trebe la nime!?’’

’’Și dă-i și luptă’’: centru comercial, contra centru cultural …

A mai fost și vocea copiilor: ’’E MUZEUL NOSTRU, nu cârciuma lor’’, voce care într-un târziu … s-a auzit la Cer.

După decenii de nepăsare, un nou primar, de altă orientare politică este dispus a recupera ce au ignorat ’’ marii patrioți, drept măritori ’’ ai averilor proprii. Felicitări noului primar!

Mulțumiri  festive se cuvin actualei conduceri a Muzeului Județean de Istorie din Zalău și Consiliului Județean Sălaj pentru disponibilitatea de cooperare la tot ce ridică moralul colectiv. Recuperarea a două secole de istorie la Bălan presupune consolidarea edificiului deja menționat. Însă exteriorul, grădina muzeului poate oferii alte bucurii.

PUI DE OM SI PUI DE POM vor fuziona ideal într-o pepinieră experimentală de pomi fructiferi: ’’Acel ce sădește un pom fructifer/E-aproape de-un sacru mister/Cum cel rugător cu sihaștrii, ascuns în păduri de jugaștri/E-aproape de cer’’.

Vă rog pe fiecare să aveți grijă de copilul interior și ’’să trăiți, să înfloriți, ca merii, ca perii … ’’.

prof. A. Petrule     

petraurelia@gmail.com

Leave a Comment