30 mai – Ziua Românilor de Pretutindeni

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, respectiv la 30 mai anul acesta.

Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătoreşte această zi.

Secretarul de stat Oana Ursache a transmis, astăzi, un mesaj pentru românii din Diaspora, de Ziua Românilor de Pretutindeni, prin care îi îndeamnă să vorbească cu marea mândrie limba română.

”De ziua Românilor de Pretutindeni vă doresc să vorbiţi cu mare mândrie limba română, pentru că putem avea multe cetăţenii şi multe paşapoarte eliberate de ţările lumii, dar limba română este una singură şi prin ea ne identificăm în faţa lumii”, a declarat secretarul de stat într-o postare pe pagina de Facebook.

De asemenea, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a precizat că astăzi se va desfăşura ultima zi a festivalului ”AICI ACOLO!”

”Am pregătit o serie de momente artistice printre care un concert de pian, transmis live de la Viena, vom asculta piesa „Vocea Diasporei”, a artistului vocal El Rumañol, piesa „Străini printre străini” de la trupa ABRA şi melodia „Negru Vodă-baladă” interpretată de legenda muzicii rock Phoenix. Vă aşteptăm!”, a transmis Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pe pagina oficială de Facebook.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment