Tutela străină

Ministrul Tabără continuă şirul contactelor cu agricultorii din diferite regiuni ale ţării, acţiune ce-l face agreabil şi face să-i crească potenţialul politic, detaşându-l net de predecesori. Aceste activităţi îi iau mult timp şi atunci lipseşte de la pupitrul de comandă. Într-un sistem modern, performant (ceea ce nu este cazul la noi), proiectat să administreze un sector public (agricultura în cazul nostru), există funcţionari publici care ştiu să învârtă pe proceduri clare, fiecare rotiţă a sistemului. La schimbarea mandatului, factorul politic vine cu un program care stabileşte direcţiile, mecanismele şi fondurile destinate susţinerii acestuia. Aparatul funcţionăresc trebuie să fie stabil, independent de factorul politic şi să aibă capacitatea de a implementa orice program, aplicând sau utilizând cu responsabilitate elementele concrete materializate în legi, norme de implementare, resurse alocate, etc. Pe de o parte, structurile publice de la noi sunt încă departe de a se rostogoli singure şi, pe de cealaltă parte, factorul politic vine la guvernare fără să aibă lecţiile pregătite. Programul pe agricultură al acualului guvern nu s-a schimbat (pe fond) de când era Boc-1 prim-ministru.

Indiferent de structura mult prea pestriţă a multiplelor coaliţii de guvernare. Programul agricol este o poveste frumoasă, în cea mai mare parte, valabilă în următoarea sută de ani. Abia bugetul anual este cel care a stabilit direcţiile şi intensitatea politicilor agricole precum şi cele câteva obiective concrete. Chiar dacă Tabără a obţinut o majorare a bugetului pe 2011 (faţă de execuţia pe 2010) există prea multe nevoi neacoperite. O analiză a bugetului cu partenerii sociali (ce ar fi trebuit să aibă loc înainte de …aprobare!) este programată la sfârşitul lunii ianuarie. Ne-ar bate Cel de Sus dacă nu am recunoaşte eforturile pe care le face MADR în ultima perioadă, inclusiv pentru lichidarea cât mai urgentă a datoriilor (către agricultori) aferente anului 2010.

O realizare în acest sens ar ajuta enorm pregătirea şi desfăşurarea campaniei de primăvară. Am insistat puţin pe funcţionarea structurilor publice deoarece, cu foarte puţin înainte de începutul noului an, a fost promulgată Legea 283/2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultura şi dezvoltare rurală. Legea, după ce a fost returnată de către Preşedinte, a fost altoită puţin în Parlament, fiind ulterior promulgată. Am făcut la timpul respectiv suficiente comentarii pe marginea proiectului respectiv. Aşa cum este acum, Legea evidenţiază distanţa încă mică (în concepţie) pe care o avem faţă de regimul totalitar. Chiar şi naivii ştiu, sau îşi pot da uşor seama, că această lege va introduce încă o structură politizată care odată implementată va autogenera energie pentru o bătălie perpetuă în zona rurală. Va reuşi Tabără ca prin elaborarea unor norme de implementare să mai amelioreze puţin din pornirile Marii Adunări Naţionale (de acum) de a se implica (sub aspect politic) în implementarea acestei legi? ///

În timp ce culturile din toamnă protejate de zăpadă au trecut cu bine de primul val de frig, în zona politică, concubinajele încep să se concretizeze prin acte de coabitare în toată regula. Pe toată lumea a surprins mariajul dintre PNL şi PC. Atât pe cei din interiorul PNL (Tăriceanu, Orban, Vozganian, Săftoiu, Giuvara, Tismăneanu, etc) cât şi pe cei din PSD. Se pare că d-l Voiculescu a jucat la adevărata lui valoare, construindu-şi cea mai consolidată poziţie de când este jucător politic.

Profitând de hârjoneala dintre Ponta şi Antonescu, în care primul era constrâns de anturaj să nu accepte locul doi (care îi revenea) în relaţia cu liberalii, PC-ul a pornit în linişte negocierile, şi cu unii şi cu ceilalţi, având o maleabilitate perversă în a-şi atinge scopul. Şi a reuşit cu liberalii! În decembrie 2010 prin Valentin Nicolau, Antenele înregistrează la OSIM denumirea de Partid Social Liberal (PSL), lărgind linia frontului. Aici ar putea să se aciuiască nemulţumiţii din zona PSD şi a liberalilor veniţi din PDL. Dacă Geană ar fi aruncat peste bord, PSL-ul i-ar veni ca o mănuşă. Alegerea conducerii camerelor parlamentului la începutul sesiunii următoare vor confirma evoluţii previzibile.// Banca Mondială doreşte să ofere sprijin pentru un Centru al Guvernului format din specialişti străini şi români. Este recunoaşterea oficială a incompetenţei guvernului sau/şi pasul următor către o tutelă străină?

Leave a Comment