Rotisorul politic

Daniel Săuca

De aproape 10 ani realizez la Radio Transilvania Zalău emisiunea „Rotisorul politic”. Evident, o emisiune politică, realizată în general cu oameni politici locali. O parte din interviuri au făcut și obiectul unei cărți (poate voi realiza și volumul al doilea). De-a lungul anilor, am încercat să fiu cât mai echilibrat, să nu confund, de pildă, profesionalismul (atât cât am) cu lipsa de bun-simț sau răutatea interogativă cu lentoarea amabilă. Ce se întâmplă de câțiva ani pe așa-zisele televiziuni de știri, culminând cu spectacolul dedicat „blondei de la Cotroceni”, nu „bate” cu ce încerc eu. Am ajuns să nu mai pot viziona aproape nicio așa-zisă televiziune „știristă”. M-am refugiat, ca să zic așa, pe net și pe un singur radio național, radioul public. Dar, nici site-urile „știriste”, multe dintre ele, nu se simt mai bine, în sensul nerespectării aproape niciunei reguli. Politica e o „junglă”, ca și spațiul media, internetul etc. Un spațiu violent, înțesat de interese, mizerii, urlete, „execuții”. Firescul, discuția polemică civilizată parcă nu mai există. Și spațiul media e după „chipul și asemănarea” așa-zisei civilizații post-decembriste. De fapt, nu mai există nici „rotisorul politic”. Am de multe ori „sentimentul” că întreaga societate a luat chipul, forma unui rotisor. Ne „invităm” unii pe alții într-un inconștient, insalubru demers sinucigaș, fără speranțe pentru prea-mult așteptata „revoluție morală”. Ce va fi, vom vedea. Vom mai scrie. Până atunci, îmi aduc aminte de declarații mai vechi, mai noi. La „Rotisorul politic”. Iată, o mostră dintr-un interviu cu deputatul Iuliu Nosa din octombrie 2012:
(…) Rep.: Alegeri în 9 decembrie în sistemul de vot din 2008, un sistem care avantajează şi nu prea anumiţi candidaţi, anumite partide. Vor fi situaţii probabil în care de pe locul III sau IV se vor duce în parlament.
Iuliu Nosa: Un aspect. Şi al doilea aspect: pe acest sistem de vot s-ar putea în urma alegerilor din 9 decembrie numărul parlamentarilor să fie mai mare. Pentru că dacă vor fi partide politice care obţin peste 50 la sută plus unu, nu intru în detalii. Din păcate, Curtea Constituţională, la reclamaţia făcută de PDL, a declarat neconstituţional votul uninominal conform acelui proiect de lege iniţiat de cei doi copreşedinţi ai USL, în sensul în care câştigătorul ia totul. Nu s-a acceptat de către Curte, declarându-se neconstituţional acest sistem de vot, în condiţiile în care în România în 10 iunie prin vot uninominal pur au fost aleşi primari, preşedinţi de consilii judeţene, nu intru în detalii. Acestea sunt datele problemei. Probabil, din analizele pe care şi PDL le-a făcut, şi-au dat seama că şansele de a câştiga colegii de pe locul I să-i ajute să fie reprezentaţi în parlament au scăzut foarte mult şi va fi curios de văzut dacă se va respecta ceea ce este anunţat până în acest moment în presa locală: diferenţa de voturi dintre cei doi candidaţi foşti şi actuali pedelişti, Onorica Abrudanu, candidatul PP-DD şi Claudiu Bîrsan. Dar vom vedea cum stau lucrurile şi la nivelul Zalăului şi cine va ajunge în parlament. (…)

Leave a Comment