Participă la vot! Dacă nu participi, oricum votează cineva în locul tău!

Daniel Săuca

Nu vă îndemn să votați cu unul sau cu altul dintre candidații la așa-zisa șefie a țării. Nu. Nici nu critic, polemic sau nu, așa-numitele oferte electorale ale candidaților la Cotroceni, cu atât mai puțin vorbele lor de campanie ori de aflat în treabă. Nici nu merită, de altfel. Nu a avut loc până acum nicio dezbatere. Doar clasica deja revărsare de ură pe toate „canalele” media. Iar nu se vota ideologic, doctrinar, în ciuda declamațiilor unora sau altora dintre candidați și susținătorii lor. Se va vota din nou „la rupere”, sub „imperiul” emoțional al scandalurilor legate de implicarea unui politician sau altul în povestea/poveștile/telenovelele „Justiției”. Și a așa-zisei mite electorale.
Destui români nu înțeleg încă: participarea la vot este obligatorie, din perspectiva datoriei civice, a faptului că îți pasă de destinul țării și, implicit, de viitorul familiei tale, a copiilor. Evident, și lipsa de încredere a foarte multor alegători în instituții ale democrației (partide, parlament, mass-media etc.), în politicieni/clasa politică, lipsa de cunoștințe elementare despre politică și despre funcționarea societății conduc la îndepărtarea de minima participare la așa-numita viață a cetății. Votul, delegarea în fapt a unor responsabilități către candidatul votat, face parte din această viață, din asumarea unei conștiințe civice, publice.
Așa că, dincolo sau dincoace de „teorie”, participă la vot! Dacă nu participi, oricum va vota cineva în locul tău! Dacă nu votezi, destinul țării va fi hotărât de alții! In extremis, anulează-ți buletinul de vot dacă niciunul dintre candidați nu-ți inspiră încredere sau respect! Oricum, e și acesta un punct de vedere. Să nu-mi spuneți că nu vă place să vă exprimații opinii despre una, despre alta… Părerea mea!

Alte articole

Leave a Comment