Momentul “zero”

Poate cel mai important motiv pentru care se încearcă deturnarea atenţiei publice de la adevăratele probleme ale ţării cu acest „referendum pentru familie” este starea economiei. Pentru că, așa cum susțin specialiștii, pe “partea economică”, deja lucrurile încep să fie din ce în ce mai sensibile, ca să nu spunem mai grave. Nu cred că îți trebuie foarte multe studii economice să îți dai seama că, la cum merg lucrurile în prezent, România se îndreaptă vertiginos spre o criză economică. De fapt, o nouă criză economică, pe care ne-o face cadou de această dată guvernarea PSD-ALDE.

Știu că cifrele plictisesc, însă realitatea ne obligă să apelăm la ele, în condițiile în care matematica și logica ar trebui să ne guverneze viețile mai îndeaproape. Așa cum specialiștii în economie au mai spus-o, ca să îți dai seama în ce “gaură” ne aflăm, este suficient să citeşti informările despre buget, pe care Ministerul Finanţelor le publică pe site-ul propriu. Astfel, potrivit datelor pentru primele 7 luni ale anului, gaura la buget a fost de aproape 12 miliarde de lei. Adică peste 1,2 la sută din PIB. Cu alte cuvinte, în cele 7 luni, Guvernul a cheltuit cu aproape 12 miliarde de lei mai mult decât a încasat. Pe ce anume s-au aruncat acești bani? Ați ghicit: au fost cu 25 la sută mai multe cheltuieli de personal (salarii la stat) şi cu 13 la sută mai multe cheltuieli cu asistenţa socială (pensii şi ajutoare sociale).

În același timp, cheltuielile cu investiţiile (“chestiile” alea, despre care guvernul PSD-ALDE a uitat aproape cu desăvârșire, și care ar aduce o creştere economică sănătoasă) au scăzut vertiginos: aproape 11 miliarde de lei în primele 7 luni (mai mici cu 2 miliarde de lei faţă de 2016).

În acest ritm, pentru a evita un dezastru, Guvernul va fi nevoit să apeleze la o altă sursă de bani decât împrumuturile externe. Asta înseamnă, practic, introducerea unor noi taxe și impozite, posibilă fiind și majorarea unor accize. Și, fiți pe pace, încă ideea de naţionalizare a Pilonului II de pensii a rămas activă în minte guvernanților. Ea rămâne acolo, ca “plan B”, de rezervă. La un moment-dat va fi pus în practică.

Odată întrat în horă, Guvernul va trebui facă rost de undeva de bani, pentru că el va continua să cheltuiască mai mult decât produce. Atunci când iei dintr-un sac și nu pui la loc nimic, inevitabil te apropii de momentul “zero”. Mai degrabă sau mai târziu – dacă vor rămâne la guvernare și nu vor arunca pisica moartă în curtea celor din opoziție – cei de la PSD-ALDE vor fi obligați să privească realitatea în față. Și atunci, evident, de vină va fi Soros, “statul paralel”, “multinaționalele”, americanii, în general acel “dușman al poporului” care a  sabotat mereu Guvernul. Deja lecția am învățat-o, așa că o știm pe de rost. Și mai cred că trebuie să ne obișnuim cu gândul că vor urma, nu peste mult timp, tăieri de pensii și salarii, pentru că, fără doar și poate, acolo se va ajunge. De ce? Pentru că știm cu toții că Dragnea și Dăncilă, mai ales, nu au reușit să pună mâna pe vreo formulă magică, care să umple vistieria statului cu bani peste noapte. O astfel de formulă nu există. Așa că e doar o chestiune de timp până ne vom scufunda de tot în rahat. Deocamdată mai primim oxigen printr-un amărât de pai…

Leave a Comment