Explicații. Posibile explicații

Daniel Săuca
Învățăm din greșeli? În general, nu. Politicienii, partidele învață din greșeli? Destul de rar. Au vreo importanță explicațiile, cauzele înfrângerii PSD în alegerile prezidențiale din 16 noiembrie 2014? Nu prea. Sunt curios oricum dacă PSD își va face „curățenie” în ogradă, la nivelul conducerii naționale. Chiar dacă nu sunt semne că va conta altceva decât lupta pentru putere (ceea ce până la un punct e firesc). Pentru câștigarea și pentru păstrarea puterii. Ar fi tragic pentru „stânga” ca Ion Iliescu să rămână singurul „lider providențial”. Nici Klaus Iohannis nu pare un asemenea lider. Cel puțin până acum. (Da, știu, astăzi nu se mai poartă „liderii providențiali”…)

Un profesor mi-a spus că sunt curajos după constatarea că Biserica e a cincea putere. Biserica e prima putere în stat. Și pentru acest tip de introspecție nu ai nevoie de citate biblice. Desigur, discutăm despre o instituție divino-umană… Curajul prostesc nu-i o formă de supraviețuire. Curaj, inconștiență. Modul cred prostesc prin care încerc să fentez aproape fiecare zi. Nu am chef, de fapt, să trăiesc în acest fel. M-am săturat iremediabil de supraviețuirea mizeră într-un târg de provincie (grețoasă). Temător, prea temător nu am mers niciodată până la capăt. Gândurile nu merg niciodată până la capătul gândurilor. Clamez și acum moderația, cer echilibrul pe care nu îl pot avea. Poate ne salvează încăpățânarea de a repeta obsesiv, nervos, lucruri descoperite de mult. Credința ca joc al minții (Culianu). Speranța că lumea se va schimba datorită Bisericii, a schimbărilor provocate de noile games minds ale Bisericii. Propagandiștii durerii. Ar fi bine să existe propagandiștii bunului –simț. Îi văd tot mai puțin. Oboseală cronică. Supra-viețuire. Poate sub-viețuirea.

Nu am avea un „stat de drept”. Occidentul, liber și democrat, bogat și fericit (penibile și topurile, clasamentele fericirii), ar avea. Pentru mulți români, Occidentul a fost și este raiul. România, iadul (comunist și post-comunist). Raiul mai ales de pe plantațiile de căpșuni, măsline ori portocale. Poate chiar nu avem un „stat de drept”. Ciudat și nu prea e că românii întorși din rai în iad nu mai respectă nicio regulă. Explicabil (într-o viziune metaforică). Iadul nu e un „stat de drept”. Raiul? A fost până la un punct…

One Thought to “Explicații. Posibile explicații”

 1. Daniela

  Cautam colaboratori / operatori pc

  Doresc colaborare cu persoane interesate in dezvoltarea unui proiect de
  educatie financiara si venit suplimentar.
  Esti persevernt, rabdator si motivat sa lucrezi pe termen lung in
  atingerea unui obiectiv? Te astept sa ne cunoastem.
  Ofer training si coaching gratuit prin email.
  Promovare de brand cu perspective de evolutie finaciara nelimitata pe o
  perioada predefinita de 12 luni .
  Cerinte:
  – cunostinte minime PC
  – necesar calculator
  – conexiune internet
  – varsta minima 18 ani
  – rabdare
  – seriozitate
  Program part-time.
  Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul „info” la adresa de mail
  dum.dan00@gmail.com

Leave a Comment