După. Câteva posibile concluzii

Daniel Săuca
Nu a fost nicio revoluție. Votul decisiv, violent, emoțional s-a îndreptat împotriva partidelor aflate la putere. O nouă generație de alegători și diaspora au reușit să câștige alegerile și pe fondul incapacității PSD și ALDE de a gestiona guvernarea, propriile organizații și lupta electorală. Și pentru că lideri ai partidului, în frunte cu L. Dragnea, nu au făcut niciun pas înapoi sau în lateral. Și pentru că din PSD au „mușcat” foști membri, în frunte cu V. Ponta. Și pentru că „vocile” publice ale PSD au ajuns personaje dubioase, incoerente. Conducerea acestui partid nu a găsit niciun antidot la diabolizarea, până la suprimare fizică, a adversarului politic practicată mai ales în social media de opoziție. A contribut la acest eșec și incompetența: pentru a câta oară PSD nu a înțeles că trebuie să organizeze serios alegerile în străinătate? Rămâne să vedem dacă a fost și rea voință. Pe de altă parte, s-a demonstrat și de această dată că nu poți câștiga alegeri repetând la nesfârșit doar creșterea salariilor bugetarilor și a pensiilor. Nu e destul ori poate nici nu contează. Sunt convins că mulți, foarte mulți bugetari și pensionari au votat cu PNL sau cu USR – PLUS. De ce? De ce nu au fost „recunoscători” Partidului? Vom primi răspunsuri, destul de probabil, la aceste întrebări și la altele dar cea mai „tare” (politic vorbind) pare a fi dacă PSD va avea un candidat performant la alegerile prezidențiale. Un al doilea eșec electoral (previzibil în acest moment) în 2019 ar putea fi fatal actualului partid de guvernământ. Dintr-o altă perspectivă, sunt curios dacă până la alegerile viitoare vom avea vot prin corespondență sau electronic, dacă va rezista actuala formulă de guvernare, dacă ne vom întoarce la vremurile „guvernelor tehnocrate”, dacă „noile ideologii” (lipsite mai ales de conținut doctrinar) vor cuceri și spațiul politic & electoral românesc… Cât îi privește pe românii care cred în ziceri de genul celor ale scriitorului Mircea Cărtărescu, „PSD trebuie distrus ca sistem, nu învins ca partid. Altfel hidra renaşte şi o ia de la capăt” (adevarul.ro), rămâne de văzut până unde va ajunge ura și violența. Oare se va ajunge și la violență fizică? Alte posibile concluzii în urma alegerilor din 26 mai 2019 în unul din episoadele următoare…

4 Thoughts to “După. Câteva posibile concluzii”

  1. Transilvan

    Domnule Sauca, va inselati, a fost si este o revolutie! Cetatenii romani (nu numai romanii, cum ziceti dumneavoastra) de pretutindeni au iesit la vot in mare numar, au hotarat sa iasa din letargie. Faptul asta in sine constituie o revolutie. Oameni care acum ceva timp in urma nu mergeau la vot pentru ca ‘oricum nu conteaza’ au decis ca a sosit vremea pentru o schimbare. O noua generatie de tineri mai umblati prin lume si mai deschisi la minte, mai progresisti, pentru care vestul nu mai reprezinta capitalismul rauvoitor ci o viata mai buna, a ajuns la vot. Este datoria partidelor sa se trezeasca din inertie sau sa faca loc altora. Schimbarea trebuie facuta, cu sau fara platforme-program sau promisiuni electorale desarte. Violenta de care scrieti este una figurativa si existential de necesara. In sfarsit imnul are un sens: cetatenii romani incep sa se trezeasca!

  2. pt USR si PLUS

    vedeti ce faceti, ca incepeti sa dati cu bota in balta
    deja mancati rahat la fel ca celelalte partied
    faceti aliante cu dusmanul declarant inainte de alegeri = UDMR
    cum naiba propuneti la Avocatul poporului un UNGUR

    1. Transilvan

      Probabil ca nu sunt asa xenofobi precum esti dumneata. Ciorbea, ca roman, nu prea a excelat in pozitis asta, sau ma insel? Incearca sa iti infranezi ura fata de unguri (ura pe care probabil nu o poti explica dincolo de clisee propagandistice) si sa vezi calculul politic. Ungurii voteaza cu UDMR din nevoie, impinsi de discursul xenofob polarizant al partidelor ‘patriote’. Daca USR+ sunt destepti, inlocuiesc in discursul lor ‘roman’ cu ‘cetatean roman’ si promoveaza bunastarea si dezvoltarea tarii in locul ‘patriotismului’ fatarnic. Si atunci pot conta pe voturile noastre si fara ajutorul UDMR-ului. Lasa vrajba ca nu ne aduce nimic bun nici mie, nici tie.

  3. Afara cu deviationistii !

    Este evident ca cei un milion de pensionari care nu au mai votat psd nu aveau deloc de ce sa fie recunoscatori partidului. Pensiile lor nu au fost indexate asa cum prevede L 263, cei cativa firfirici dati la marirea punctului de pensie sunt fix-pix. E CEA mai neagra situatie, majoritatea pensiilor sunt sub salariul minim pe economie. Banii au fost consumati pentru recalcularea si dublarea pensiilor la artisti + grupe. Cei care au initiat aceasta lege, L 221, trebuie dati afara, masura nu era prinsa in Programul de guvernare !

Leave a Comment