Din vremea coronavirusului (II)

Daniel Săuca
S-a instituit starea de urgență. Nu avem ce să facem decât să avem încredere în autorități, chiar dacă, nu în puține cazuri, din păcate, nu transmit tocmai încredere. Repet și eu îndemnul să fim cu toții responsabili. Și cât mai calmi cu putință. Acum vom vedea, în vremuri grele, cum se comportă fiecare dintre noi. Să avem încredere unii în ceilalți. Chiar și cu cei mai mari dușmani.
Cei care vor scăpa vor vedea o altă lume. Poate mai bună decât cea de ieri.
Am teoretizat și eu pe tema sfârșitului lumii. Într-o pagină din „Leprozar” scriam să judecăm (cu înțelepciune) situațiile, nu oamenii. Un ideal impus. Libertatea fără reguli. Suferința universală. „Misterios este faptul că, în cazul ciumei lui Justinian, epidemia s-a stins de la sine, agentul patogen dispărând brusc” (Historia, nr. 148, mai 2014). Poate au dispărut șobolanii. Au început să părăsească Pământul (corabia vieții) , dacă tot ar fi dispărut jumătate din populația lumii de atunci (conform sursei citate, ciuma „a ucis undeva între 30 și 50 de milioane de persoane, circa jumătate din populația totală a lumii”). În secolul VI d. H. Uită că acum trăiesc pe viu sfârșitul lumii. A lumii pe care o știam până ieri.
În „Adevărul” de vineri psihoterapeutul Cosmin Meleacă: „Însingurarea se defineşte prin tendinţa individului de a se îndepărta de mediul social, de a se izola, în pofida nevoii înnăscute de conectare socială. A fi însingurat nu este aceeaşi lucru cu a fi singur. Chiar şi cei care trăiesc alături de alţi oameni pe tot parcursul zilei sau într-o relaţie de lungă durată pot simţi o singurătate profundă şi omniprezentă. Ea ne poate afecta la orice vârstă, deşi adolescenţii şi persoanele vârstnice sunt mai susceptibili să fie afectate decât restul populaţiei. Sunt cercetări care indică faptul că mai mult de 20 la sută dintre persoanele de peste 60 de ani se însingurează”. Temă de meditație: singurătatea/însingurarea în vremea coronavirusului.
S-a instituit starea de urgență. Respectați recomandările autorităților privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19). Îi rog pe colegii ziariști, membri sau nu ai Asociației Jurnaliștilor din Sălaj, să dea dovadă de responsabilitate! Informați-vă doar din surse oficiale! Nu colportați zvonuri, informații neverificate!

Leave a Comment