Din vremea coronavirusului

Daniel Săuca
Lumea deja s-a schimbat. Rămâne de văzut dacă și românii. Și liderii lor, mai mari sau mai mici.
Ion M. Ioniță în „Adevărul”: „Şcolile au fost închise, adunările publice anulate, la fel evenimentele sportive, culturale. Sunt măsuri foarte bune, dar ele trebuie comunicate şi explicate cât mai mult de instituţii credibile. Poate va fi nevoie şi de alte măsuri, legate de carantină, pregătirea unor spaţii de acordare a asistenţei medicale, izolarea unor localităţi sau a unor regiuni. Cine ar mai avea credibilitate dacă ar suprapune şi o campanie electorală peste toate cele? Următoarele săptămâni vor fi critice. Populaţia are nevoie să ştie că cineva este responsabil şi poate să ia toate măsurile necesare. E timpul pentru raţiune”. Oare? Vor avea loc alegeri în vremea coronavirusului? Și campanii electorale?
OMS, UNICEF şi Crucea Roşie au apreciat că menţinerea şcolilor deschise ar putea ajuta la combaterea propagării noului coronavirus prin educarea copiilor despre măsurile de prevenire, a relatat ieri France Presse, citată de Agerpres. Ciudat, interesant poate. Noi le-am închis…
China pare a fi reuşit să depăşească perioada de carantină, însuşi preşedintele Xi Jinping făcând o vizită în provincia Wuhan, pentru prima dată de la declararea focarului noului virus de tip Sars. Agenţia de presă Xinhua, citată de Rador, mai scrie că „toate cele 16 spitale temporare au fost închise”, iar şeful statului a afirmat cu tărie că „fundamentele economice ale Chinei nu sunt afectate de Covid-19” şi a promis măsuri de susţinere a întreprinderilor, de stabilizare a ocupării forţei de muncă şi de creare de locuri de muncă suplimentare. În Statele Unite însă, „epidemia reprezintă cel mai mare test la care este supusă economia, de la criza financiară din 2008”, a scris New York Times, citat tot de Rador. Va avea loc o nouă criză economică mondială majoră?
Cuvântul carantină ar veni din italianul „quaranta” (40). Pe vremea când Veneția era bântuită de ciumă, navele care transportau mărfuri erau obligate să aștepte 40 de zile în larg înainte de a descărca mărfurile pentru ca autoritățile să controleze dacă în cele 40 de zile a murit sau s-a îmbolnăvit cineva din echipaj (Magazin istoric). O simbolistică aparte are numărul 40: postul Paștelor, ispitirea lui Iisus în pustie… Oare și azi carantina ține 40 de zile?
Lumea deja s-a schimbat. Și turismul. Și competițiile sportive. Va fi o lume mai bună?

3 Thoughts to “Din vremea coronavirusului”

  1. Anonim

    Confirm, școlile ajută la educație. Inclusiv pentru măsuri de prevenire. Pe cale de consecință, trimite și părinții la școli, să fie și ei ieducați pentru prevenire! Oare în comparație cu ce zicea Einstein că nu-i așa de sigur că universul este infinit?

    1. Anonim

      Așadar, dle Săuca, aduni 500-100 de copii la o școală și-i educi preventiv prin expunere la infecție. Poate fi ceva mai convingător?

  2. Anonim

    Dle politruk Werner , presedinte al unor romani („romanii mei”- cca 33 % din populatia cu drept de vot !) , nu vreau sa fiu cinic in aceste momente dramatice pentru omenire , dar nu pot trece cu vederea ipocrizia crasa de care dati dovada . Cu saptamani in urma cand toata lumea normala de pe glob se alarmase de gripa chinezeasca (coronavirus) , dvs cu argatii din asa zisul „guvernul meu?” n- ati zis nici macar o vorba despre acest virus, pana in ziua in care CCR a stabilit ca desemnarea pupilului dvs ORB(an) ca premier e neconstitutionala ??!! Dvs si acolitii aveati o marota (idee fixa, exclusiva si obsedanta -cf. Dex) si anume ca PSD e raul suprem din Romania si e sursa tuturor relelor din tara , inclusiv a analfabetismului dvs functional arhicunoscut si aveti panaceul (solutie salvatoare contra tuturor relelor – cf. Dex) – ALEGERILE ANTICIPATE , Acum incercati sa combateti coronavirusul cu aceste arme si poliloghia de rigoare !! „Succesuri ” !!

Leave a Comment