Da` cu presa tipărită ce aveți?

Daniel Săuca

Nu e o noutate: presa scrisă, tipărită, nu se simte prea bine. Nu numai în România. Media on-line mai ales, dar și cea audio-vizuală, rezistă, supraviețuiesc în timp ce media tipărită se scufundă ori plutește în haznalele globalizării. În acest jalnic context, despre care s-a scris, s-a povestit într-o veselie tristă de mulți ani încoace, a apărut și Ordonanța de Urgență nr. 18 (Monitorul Oficial nr. 423 din 15 iunie a.c.), ordonanță „privind stabilirea unor măsuri necesare pentru asigurarea tranziției de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia la nivel național, precum și pentru completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002”. Ordonanța confirmă, evident indirect, că și televiziunile (așa-zis) naționale o duc prost. E de notorietate știrea că o singură televiziune de știri e pe profit (vezi, de pildă, paginademedia), iar de televiziunea publică nu are rost să povestim în privința datoriilor de tot felul. Ei bine, tabloul românesc al mass-media pare grotesc de-a dreptul: tirajele presei scrise au scăzut dramatic până spre confidențial (evident, s-au diminuat tragic vânzările și abonamentele, nemaivorbind de încasările tot mai mici din publicitate); mare parte a televiziunilor sunt „în budă”; radiourile nu o duc mai bine (cu excepția postului public și a câtorva posturi naționale); iar mediul on-line nu e încă un generator suficient de venituri pentru supraviețuirea celei „de-a patra puteri în stat”. Ordonanța de urgență menționată, ce modifică o lege, spune că „operatorii economici din domeniul audiovizual pot beneficia de finanțare în baza unei scheme de ajutor de stat aprobate prin hotărâre a Guvernului cu respectarea legislației europene în domeniul ajutorului de stat”. Și că „Obiectivul schemei de ajutor de stat constă în stimularea operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc și difuzează emisiuni informative, culturale și educative de interes public”. Deci, toți. Sunt curios cum se va derula concret acest sprijin. Și totuși de ce a fost uitată presa scrisă, tipărită? BRAT a atras atenția: „Pentru a-şi atinge cât mai bine obiectivul de a oferi publicului larg conţinut de calitate, informativ, cultural şi educativ, Guvernul trebuie să aibă în vedere că diseminarea acestui tip de conţinut se realizează prin intermediul tuturor celor patru medii (tv, radio, presa scrisă, online). Astfel, oferirea ajutorului de stat echilibrat între cele patru medii poate fi soluţia optimă pentru atingerea obiectivului asumat”. Va ține Guvernul cont de acest punct de vedere? Altfel, „cârcotașilor” de serviciu le amintesc că acum nu discutăm despre calitatea jurnalismului practicat de multe media (în suferință), ci despre supraviețuirea, în primul rând, a presei scrise. Oare mai interesează pe cineva acest subiect?…
………

2 Thoughts to “Da` cu presa tipărită ce aveți?”

  1. Anonim

    Interesul pt. media, de orice fel, s-a diminuat odata cu renuntarea la principiile presei libere si neutre, in favaoarea partidelor politice, a companiilor, sau a altor interese.
    Presa scrisa nu face exceptie. Presa in ro, manipuleaza. Punct. In aceeasi mocirla, alaturi de clasa politica, contribuie la degradarea societatii in ansamblu, iar noi nu ne putem decat distanta de astfel de entitati.

  2. Anonim

    Si televiziunile nu fac acelasi lucru?

Leave a Comment