Adevarat a trecut

Asa cum era de asteptat, nu numai de catre mine, s-a depasit planul la numarul de voturi necesare pentru investirea noului Cabinet Tariceanu in Parlament. O anumita parte a presei, fireste, nu a scapat momentul pentru a-si da in petec sau a taxa concubinajul liberalo-udemeristo-pesedist, dupa gustul interpretativ al fiecaruia. De exemplu, Guvernul TariGeoana a fost investit (Romania Libera). In timp ce Evenimentul Zilei a pus pe prima pagina (cel putin in varianta on-line) titluri ca Presedintele PC, Dan Voiculescu, anchetat pentru spalare de bani, Pana in 2013 ni se vor dubla salariile sau De la mafia PSD din Bacau la caracatita PNL din Iasi. Ei, si Puterea si Opozitia si-au validat guvernul. Alte titluri, alte povesti: noul guvern propus de Tariceanu a obtinut 302 voturi pentru ca parlamentarii PC si PRM s-au temut de declansarea anticipatelor (Gandul); momentul votului nu a fost lipsit de incidente, doi parlamentari fiind gata sa se ia la bataie (Jurnalul National); in urma votului acordat noului guvern, PSD a ajuns un partid de opozitie aflat la putere (Cotidianul). Altfel, o anumita parte a presei straine ar plange dupa Monica Macovei (cu lacrimi de crocodil?), Stanculescu si Chitac au primit cate 15 ani de inchisoare, atac la sediul CNN, Voiculescu ii acuza din nou pe Basescu, Macovei si Morar, judecatoare la Curtea Constitutionala cu verdict de politie politica, PNG inaintea PNL la eventuale alegeri etc, etc.

Din partea mea, cum am scris si ieri, nu cred ca, prin numirea noului Guvern, criza politica va lua sfarsit. Si pentru ca vor fi mai multe partide ca si pana acum care vor da in Guvern (PSD, PRM, PC, PD, PLD), si pentru ca urmeaza testul suprem, cel al suspendarii presedintelui Basescu de catre Parlament si pentru ca PSD, deja, a dat semnalul ca a lasat din brate Guvernul Tariceanu II. Evident, pentru fostul sau actualul principal partid de opozitie (daca e sa ne luam dupa sondaje, PD ar fi principalul partid de opozitie; daca e sa numaram reprezentarea parlamentara actuala, PSD ar fi in aceasta situatie), PSD, nu este ok sa fie catalogat drept partid aflat la guvernare, cu toate ca va fi greu ca acest mesaj sa fie unul credibil. PD, destul de probabil, nu va sta cuminte si pentru ca, e de la sine inteles, va folosi in lupta politica anumite parghii, obtinute de pe vremea cand era de facto la putere.

Nici prin judete lucrurile nu se vor lamuri (daca e sa acceptam ideea ca in viata politica exista momente cand lucrurile sunt clare, sunt lamurite), atat in ceea ce priveste colaborarea dintre filialele PNL si PD, cat si decapitarea directorilor de deconcentrate membri ai PD. Totusi, nu ar fi exclus – dat fiind deja truismul ca urmeaza vreo patru campanii electorale – ca liberalii sa doreasca sa aiba mai multi sefi de deconcentrate, si in idea, utopica sau nu, de a controla mai bine campanile electorale.

Una peste alta, luptele politice vor continua. Imperativele raman aceleasi, spuse si de altii: integrarea europeana; modificarea sistemului electoral (si prin introducerea a ceea ce se numeste vot uninominal; modificarea Constitutiei (pornind de la un raspuns clar, fara echivoc, la intrebarea ce republica vrem, parlamentara sau prezidentiala?); profesionalizarea, responsabilizarea clasei politice s.a.

Sarbatori Fericite (daca se poate, fara politica)!

Leave a Comment