A fi sau a nu fi… constitutional

Cea mai driblata lege din ultimii ani de catre mai marii nostri, Legea Educatiei, a ajuns sa incite din nou spiritele la cote inalte, de data aceasta, pe temei juridic. Curtea Constitutionala a luat in catare legea, la sesizarea primului ministru Emil Boc, pentru existenta unui conflict de constitutionalitate intre Guvern si Parlament.

Dupa cum i-ar placea premierului, ar trebui ca asumarea Legii Educatiei si dezbaterea motiunii de cenzura sa-si urmeze cursul, conform calendarului asumarii stabilit anterior de Parlament. Insa, presedintele Senatului a cerut Curtii Constitutionale oprirea procedurii legislative si a angajarii raspunderii.

Suparat, Boc arata cu degetul ca Parlamentul nu are temei sa refuze continuarea procedurii si incrimineaza gestul ca unul politic, in timp ce social-democratii considera acceptarea continuarii procedurii angajarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei ca ar fi un atac la ordinea constitutionala.

In spatele atator discutii, declarativ, bine intentionate, prin care se produce… marea reforma in sistemul de invatamant, elevii si profesorii culeg cu totul altceva. Roadele muncii parlamentarilor si guvernantilor nu duc decat la destabilizarea unui sistem si asa bulversat de nenumaratele schimbari din toate guvernarile. Iar in final, cu toata implicarea capetelor luminate din sfera juridicului si a invatamantului, copiii vor avea parte de un haos desavarsit, a carui pecete se va regasi pe viitorul lor. Dar de ce le-ar pasa cu adevarat politicienilor de viitor si de odrasle, cand in joc sunt orgolii si ambitii politice, si de ce sa nu admitem, chiar si o crasa necunoastere.

In batalia politica nu se tine cont de cunoastere ori de cererile celor multi. Ai nostri trebuie doar sa dovedeasca ca se bat, ca sunt in conflict ori ca stiu sa se critice unii pe altii. In tot acest timp, cat se fac ca boicoteaza, sunt foarte vigilenti sa-si incaseze indemnizatiile si diurnele, si ne mint frumos sa credem ca ce fac ei, e spre binele generatiilor de azi si de maine.

In final, dupa ce se va taia cordonul ombilical al legii, mai mult ca sigur vom avea si mai multi absolventi si specialisti scosi pe banda rulanta, care vor avea pareri si cunostinte, abia dupa ce vor consulta informatiile oferite pe internet. Si asta in ciuda stradaniilor parlamentarilor. Ne intrebam, oare pana cand ne mai prefacem ca nu vedem ca tot ce se face in tara noastra tine cont doar de ochii lumii?

Leave a Comment