Una caldă, zece reci. Așa sunt veștile despre loturile de autostradă din Sălaj. Secțiunile Autostrăzii Transilvania aflate în execuție, ce leagă Nădășelu de Poarta Sălajului, rămân fără finanțarea din PNRR. În urma anunțului ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, în ceea ce privește excluderea din PNRR a unui număr de 250 de kilometri din 430 de drumuri de mare viteză, apar și primele semnale de alarme. Asociația Pro Infrastructură atrage atenția privind stadiul lucrărilor de pe secțiunile dintre județele Cluj și Sălaj.
Mobilizarea este una exemplară doar pe lotul dintre Zimbor și Poarta Sălajului, iar speranțele unui final fericit pentru sfârșitul acestui an sunt foarte mari. Cu toate acestea, pe nodul de la Românași, angrenarea e zero. Optimismul dispare și în ceea ce privește secțiunea dintre localitatea sălăjeană Zimbor și Topa Mică din județul Cluj. Pro Infrastructură atrage atenția asupra faptului că lotul, cu lungimea de 15 kilometri, riscă să nu fie finalizat anul acesta, prin prisma mobilizării slabe a UMB și nepăsării CNAIR.
Și veștile rele se țin în lanț. Dacă în Sălaj mai există totuși ceva mișcare în teren, în județul vecin situația e cu totul opusă. Pe lotul dintre Topa și Nădășelu, mobilizarea UMB e inexistentă, potrivit asociației, iar acesta ar fi putut deveni muzeu dacă turcii de la Ozaltin nu ar fi preluat lucrările viaductelor. Aceștia muncesc bine în cele două puncte de pe traseul modificat, însă șansele de a respecta termenul de 18 luni depinde de eforturi considerabile ale muncitorilor.
Fără banii din PNRR, restul fondurilor necesare ajung în mâinile statului, iar dacă cu bani europeni, România stagnează la capitolul infrastructurii, speranțele se diminuează imediat doar cu gândul la o gestionare cu banii din țară pentru proiecte de așa anvergură.
„Adio bani foarte ieftini din PNRR, cam ca la „rate fără dobândă” când îți iei televizor. În schimb, statul nostru incompetent riscă să achite ce-a mai rămas exclusiv din bugetul propriu: vreo 20% din lucrări pe Nădășelu-Poarta Sălajului și aproape 100% din viaductele executate de Ozaltin. Un miliard de lei fără TVA doar valoarea contractului cu Ozaltin la care mai punem vreo 300 milioane lei necesare pentru ce mai trebuie să facă UMB. Un fleac. Rămâne de văzut dacă responsabilii din CNAIR și Ministerul Transporturilor se vor uni rapid ca să transfere aceste proiecte pe Programul Transport unde oricum nu mai e loc. Sau dacă statul (adică noi) își va asuma dauna și va scoate banul din buzunar care este purtător de dobândă de vreo 6-7-8% în funcție de cum se va mai putea împrumuta România în 2025 și 2026″, a transmis Asociația Pro Infrastructură.