Proiecte finalizate cu succes și finanțate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest

Proiecte finalizate cu succes și finanțate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest

Prin intermediul fondurilor europene, România s-a dezvoltat şi continuă să se dezvolte în diverse domenii: de la creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane prin modernizarea drumurilor județene, creșterea eficienței energetice în clădiri publice sau private până la impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre cele mai importante programe operaţi

onale prin intermediul căruia România a putut să acceseze fonduri europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) în perioada 2014-2020.
Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest este Organism Intermediar al POR 2014-2020 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, ajutând la evaluarea, verificarea şi monitorizarea a peste 1.000 de proiecte care aparţin atât beneficiarilor privaţi, cât şi beneficiarilor publici.

Mobilitate urbană durabilă în municipiul Zalău

Municipiul Zalău a beneficiat de sprijinul financiar nerambursabil din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru un proiect care s-a axat pe reducerea emisiilor de carbon provenite de la transportul rutier. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la suma de 59.711.886,48 lei.

Pentru reducerea emisiilor de carbon din municipiul Zalău au fost avute în vedere investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Astfel, s-a urmărit îmbunătățirea sau realizarea de infrastructură velo, trotuare, carosabil, stații de autobuz, utilități şi dotări urbane. Cele patru obiective specifice ale proiectului au fost scăderea emisiilor GES provenite de la transport

ul rutier cu cca. 3,38%, creșterea numărului de bicicliști cu cca. 25%, creșterea numărului de pietoni cu cca. 9,6% și creșterea numărului de pasageri transportați în transportul public urban din Zalău cu cca. 22%.

Pentru realizarea acestor obiective a fost nevoie de înființarea unor noi piste pentru biciclete, de modernizarea și extinderea trotuarelor, respectiv de înființarea benzilor separate destinate transportului public de călători. Odată cu realizarea acestui proiect, municipiul Zalău se aliniază celorlalte orașe din România care încurajează mersul pe bicicletă și folosirea transportului în comun de către locuitori.

Gestionare inteligentă a energiei la Liceul Reformat „Wesselenyi” din municipiul Zalau

Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Liceul Reformat „Wesselenyi” din municipiul Zalău a beneficiat de o investiție de gestionare inteligentă a energiei prin care s-a urmărit scăderea consumului anual de energie primară (KWh/an) cu cel puțin 40%. De asemenea, proiectul, cu o valoare totală de 4.346.317,59 lei, a vizat și reducerea emisiilor de CO2, iar o parte din consumul anual de energie să fie din surse regenerabile, adică minim 10% din totalul consumului. Astfel, au fost reduse costurile de încălzire, precum și cele privind consumul de apă.

Printre lucrările care au contribuit la eficientizarea energetică se numără: anveloparea clădirii cu termosistem, refacerea finisajelor exterioare, modernizarea instalațiilor sanitare, termice și electrice, refacerea șarpantei, recompartimentări interioare pentru amenajarea grupurilor sanitare accesibile persoanelor cu dizabilități, realizarea unor nișe interioare pentru deschiderea ușilor înspre exterior/coridor, refacerea finisajelor interioare, realizarea a doua rampe de acces pentru persoane cu dizabilități şi refacerea parțială a trotuarelor de protecție perimetrale clădirii. În vederea utilizării de energie din surse regenerabile, la sistemul de încălzire s-a instalat o pompă de căldură de tip aer-apă, cu ciclu reversibil, care folosește agent frigorific nepoluant.

Toate aceste soluții practice implementate contribuie la îmbunătățirea eficienței energetice și ar trebui să devină o prioritare și pentru alți beneficiari.

Leave a Comment