Programul „Rabla” se pune în mişcare

Producătorii, importatorii şi distribuitorii de autoturisme îşi pot depune dosarele pentru validare în ediţia din acest an a Programului „Rabla”, au anunţat reprezentanţii Administraţiei Fondului de Mediu (AFM). În 2014 sunt puse la bătaie 17.000 de tichete pentru persoane fizice şi 3.000 de tichete pentru persoane juridice şi instituţii publice. Toate aceste vouchere vor fi alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de AFM. Cuantumul primei de casare este de 6.500 de lei, un eco-bonus de 500 de lei fiind acordat celor care achiziţionează maşini hibrid ori cu motorizare Euro 6.
Şi în acest an programul va funcţiona pe principiul „primul venit, primul servit”. După publicarea listei cu producătorii validaţi, proprietarul maşinii se va prezenta cu dosarul de înscriere la un dealer, iar mai apoi, îşi va putea casa maşina. Solicitantul va avea la dispoziţie 30 de zile pentru casarea şi radierea vechii maşini şi pentru achiziţia celei noi. În caz contrar, tichetul electronic se întoarce în baza naţională şi poate fi extras de un alt comerciant.
Cei care vor să-şi caseze autoturismul, dar nu doresc să-şi ia unul nou, pot ceda altcuiva dreptul de folosire aa primei de casare, cu care trebuie să meargă la dealer. În momentul în care va fi eliberat tichetul, acesta va fi pe numele celui care cumpără autoturismul.
Distribuţia voucherelor „Rabla” nu se va mai face pe judeţe, în funcţie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcţie de cerere, tichetele electronice urmând să fie extrase dintr-o bază de date naţională cu dealerii auto validaţi, pe măsură ce se înscriu solicitanţii.
Anul trecut, în judeţul Sălaj au fost validaţi cinci colectori şi au fost alocate circa 400 de vouchere. Printre instituţiile care şi-au achiziţionat mijloace de transport noi beneficiind de prima de casare de 6.500 de lei se regăsesc Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, Consiliul Judeţean Sălaj, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj, Primăria Bobota şi Primăria Hereclean.
Programul de stimulare a înnoirii parcului auto, cunoscut în special sub numele de „Rabla”, este unul guvernamental, susţinut din fonduri alocate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Conform AFM, românii au cumpărat, până în prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi în cadrul ediţiei din 2013, iar circa 19.900 de maşini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numărul total de autovehicule cumpărate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.

One Thought to “Programul „Rabla” se pune în mişcare”

  1. Anonim

    spt manarii de genul primul venit si al nostru servit

Leave a Comment