Gheorghe Tadici: „A fost o testare utilă pentru ambele reprezentative”

Naţionala de senioare a României a susţinut duminică seara un meci de verificare în faţa reprezentativei de tineret a ţării noastre, meciul desfăşurându-se în Sala Sporturilor din Zalău. Echipa de senioare s-a impus cu 31 – 22, după ce sâmbătă, la Baia Mare, a câştigat cu 38 – 27 în faţa tricolorelor mici.

Atât selecţionerul Gheorghe Tadici, cât şi antrenorul lotului de tineret, Popa Sevişteanu, s-au declarat mulţumiţi de evoluţia echipelor pe care le conduc, ambii afirmând că există jucătoare la naţionala de tineret care pot face pasul în viitorul apropiat la echipa de senioare.
„Aceste două jocuri cu naţionala de tineret erau prinse în programul nostru de pregătire. A fost o testare utilă, în condiţii de selecţie permanentă. Cu această ocazie am ajutat şi lotul de tineret, care se pregăteşte pentru calificarea la Mondiale. În astfel de partide, jucătoarele se menajează, iar evoluţia din faza de apărare a fost cam superficială. Fetele au pus în practică ceea ce am pregătit în cele patru antrenamente de la Baia Mare şi încercăm să scoatem maximum din această pregătire. Sunt jucătoare care s-au accidentat în ultimele două etape de Ligă Naţională, iar din această cauză, lipsesc soluţiile. Sper ca relaţiile de joc să fie cât mai omogene după această perioadă de pregătire”, a declarat selecţionerul Gheorghe Tadici, care a vorbit şi de naţionala de tineret. „Sunt şi la naţionala de tineret jucătoare care, în următorii doi ani, pot face spre echipa de senioare. Dedu şi Perianu sunt de la naţionala de tineret şi le mai avem în vedere pe Constantinescu şi Tiron. În mod cert, va trebui să vină şi un portar. Îmi pare bine că Inculeţ a apărat bine în ambele partide şi că începe să crească în valoare”.
„Din păcate, am avut foarte puţine stagii de pregătire, iar acest lucru se vede în evoluţia echipei. Astăzi (duminică, n.r.) am făcut un joc mult mai bun decât ieri (sâmbătă, n.r.). Este normal să existe o diferenţă între cele două naţionale, senioarele au o exeprienţă mult mai mare. În primul joc, fetele au fost parcă puţin mai speriate, dar, încet, încet şi-au revenit şi au respectat sarcinile trasate în cele două faze de joc. Constantinescu şi Inculeţ au avut evoluţii bune în ambele partide. Sunt jucătoare care promit, iar drumul spre naţionala de senioare este destul de scurt. Pe posturile pe care evoluează, în scurt timp cred că vor putea suplini jucătoarele de la naţionala de senioare”, a precizat Popa Sevişteanu, antrenorul lotului de tineret.
Naţionala de tineret se pregăteşte pentru preliminariile Campionatului Mondial din Croaţia, programat în perioada 29 iunie – 7 iulie. „Suntem favorite, pentru că avem o calificare în Islanda, în 18 – 20 aprilie, cu Slovenia, Islanda şi Ucraina, iar primele două se califică la Campionatul Mondial. Eu spun că ne vom regăsi la finalul calificărilor într-una dintre cele două echipe calificate la turneul final. Orice turneu de calificare are importanţa şi încărcătura specifică şi îl vom trata cu seriozitate”, a mai afirmat Sevişteanu.
Prezent la meci, preşedintele Tiberiu Marc a ţinut să-i mulţumească selecţionerului Gheorghe Tadici pentru faptul că a avut iniţiativa de a organiza un astfel de eveniment în oraşul de la poalele Meseşului. „Cred că, pentru iubitorii de handbal din Sălaj a fost o ocazie bună să vadă tot ce are mai bun handbalul feminin în acest moment. Cred că a fost o partidă agreabilă. Mă bucur că jucătoarele convocate de la Zalău au evoluat bine. Ne uităm cu speranţe către echipa de tineret şi aşteptăm să vedem care dintre jucătoare pot să facă pasul spre echipa mare, mai ales că au apărut şi accidentări în ultima perioadă. Eu sper ca în meciurile cu Germania să vedem o echipă a României care se poate bate cu şanse reale pentru un loc la Campionatul European. Nu pot decât să le mulţumesc celor care au decis să aducă cele două naţionale de handbal la Zalău, pentru un meci amical”.
În naţionala de senioare, s-au regăsit două handbaliste de la HC Zalău, căpitanul Georgiana Ciuciulete şi Crina Pintea, iar pentru în echipa tricolorelor mici s-au regăsit trei jucătoare de la formaţia zălăuană: portarul Ana Maria Inculeţ şi jucătoarele de câmp Claudia Constantinescu şi Eliza Cicic.

Leave a Comment