Judeţul Sălaj, lider naţional în producţia de ciuperci de cultură

Alex Olar

Circa o treime din producţia naţională de ciuperci de cultură provine din Sălaj, potrivit estimărilor specialiştilor în domeniu, în judeţ funcţionând şi cel mai mare producător de ciuperci din ţară.
Conform datelor deţinute de Direcţia Agricolă Sălaj, în judeţ se produc anual circa 7.000 de tone de ciuperci, în vreme ce producţia anuală la nivel naţional este estimată de reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Ciuperci din România (ANPCR) la circa 20.000 de tone. Speciile de cultură sunt Agaricus Bisporus (Champignon) şi Pleurotus Ostreatus (Păstrăv de fag).
„La nivel naţional eu estimez producţia la circa 20.000 de tone cel puţin, anual, şi cred că estimările mele sunt relativ corecte pe baza cantităţii de compost introdusă în ţară”, a declarat Eugen Băjenaru, preşedintele ANPCR. El a adăugat că Sălajul este pe primul loc la producţia de ciuperci de cultură.
„În ceea ce priveşte producţia de ciuperci de cultură, judeţul Sălaj este pe primul loc, fără discuţie şi asta datorită unor producători precum Boglar Champ, Iazul V&V sau Modi Tur Trans. Mai sunt şi alţi producători, care nu sunt mici. Au 10-12 spaţii de producţie cu circa 100 de tone pe lună, producţii care, după părerea mea, sunt foarte mari. Adică să faci trei tone de ciuperci pe zi nu este uşor. Trebuie un management foarte bun de producţie şi o tehnică superioară de vânzări. Trebuie o legătură serioasă cu retaileri şi o capacitate de distribuţie pe măsura producţiei”, a precizat preşedintele ANPCR.
Compania Boglar Champ este, potrivit preşedintelui ANPCR, cel mai mare producător naţional de astfel de ciuperci, cu o producţie anuală de circa 5.000 de tone.
„Boglar Champ este cel mai mare la nivel naţional. Firma produce cel puţin 400 de tone pe lună, după părerea mea, ceea ce înseamnă circa 5.000 de tone anual. El este de departe cel mai mare producător. Chiar şi-a mărit acum capacitatea de producţie. Mi-e greu mie să estimez producţia pe care o face, dar după capacităţile de producţie pe care le are în Zalău şi Nuşfalău cred că produce lunar în jurul a 400 de tone”, a conchis Eugen Băjenaru.

4 Thoughts to “Judeţul Sălaj, lider naţional în producţia de ciuperci de cultură”

  1. ass

    si eu cred ca e posibil sa crezi bine 🙂
    mai cred ca isi dubla productia daca ii reuseau proiectele pe funfurile heuropene , dar tipic pentru „romani” omul a fost cica , lacom, si nu ia iesit „pasenta”, CRED ca asa ar fi fost situatia, sau poate ca cred gresit si e posibil sa ma insel cand cred ca asa ar fi fost dupa calculele mele din bobul de mazare

  2. ass

    interesant era ca tot ce crezi sa se bazeze pe date din contabilitatea acestor societati, date care sa corespunda cu datele stabilite de tine
    dar totul e o poveste de adormit copii
    imi amintesc de situatie in care o brutarie cumpara XXX tone de faina si scotea XX tone de produse de panificatie, undeva intre 10-25 % din materia prima introdusa

  3. Anonim

    ass-ule, mai incet cu palinca

  4. ass

    cristoase !!
    am zis eu ca-i afumata si pute rau
    trec pe vin, dar si asta ii o acritura de nu sti ce bei vin sau otet

Leave a Comment