Investitorii straini nu sunt interesati de terenurile agricole din Salaj

Investitorii straini nu sunt interesati de terenurile agricole din Salaj

Terenurile agricole din Salaj nu sunt atractive pentru agricultorii sau fermierii straini, cu toate ca suprafetele agricole din judet au preturi mult mai scazute decat in alte zone ale tarii. La aceasta data, in judet este doar un singur mare detinator de suprafete in zona Maeriste-Bobota (acesta fiind din Italia), care a luat in arenda peste 500 de hectare in judetele Salaj si Satu Mare. Nici cumparatorii locali nu au facut in ultima perioada tranzactii cu pamanturile. Acest fapt a fost pus de catre specialistii din agricultura salajeana pe seama profitului constant, chiar si pe timp de criza sau seceta, pe care il au detinatorii suprafetelor. Salajenii primesc subventii de pana la 183 de euro pentru un hectar de pamant, fac cheltuieli minime de productie cu terenul, platesc impozitul si raman, la final, cu un profit de 100 de euro.

Preturile terenurilor agricole din Salaj oscileaza in functie de calitatea pamantului si de investitiile in zona. Cele mai ieftine suprafete se pot achizitiona la preturi de maxim 1.500 de lei pentru un hectar, acestea fiind din zonele de deal, unde cultivatorii nu fac parte din asociatii si nu sunt nici investitori. Astfel de suprafete, neproductive, care nu sunt eligibile pentru a fi subventionate, se gasesc in zona Doh, Zalnoc, Sfaras, Petrinzel, Mesteacan, Cubles. O alta categorie de terenuri nelucrate, dar pentru care detinatorii lor beneficiaza de sprijin de la stat pe suprafata, sunt pasunile, al caror pret poate fi de peste 2.000 de euro pe hectar. La aceasta valoare specialistii agricoli au identificat suprafete in zonele: Cosei, Creaca, Cuzaplac, Almas, Lozna, Letca, Dobrocina, Valcau, Marca, Halmasd.

Pretul parcelelor de teren agricol creste in cazul suprafetelor din intravilanul localitatilor, la 2.500-3.000 de euro pentru un hectar. Anul acesta, in Salaj, valoarea maxima cu care s-au vandut aceste terenuri agricole a fost de 3.000-4.000 de euro pentru un hectar in intravilanul localitatilor Maeriste, Zauan si pe Valea Somesului. In ultima vreme nu s-au facut tranzactii de teren in zona Zalaului, ci mai mult s-au desfasurat actiuni de comasare a parcelelor. Asa s-a intamplat si in cazul unei ferme, care a luat in arenda suprafete de la Ortelec si Mirsid.

In judetele Timis, Arad, Bihor, terenurile agricole au un pret mediu de 2.500 de euro pentru un hectar, direct de la detinator, iar pentru suprafetele mai mari de 1.000 de hectare, pretul poate ajunge si la 3.000 de euro pe hectar. La speculanti, pretul creste cu 500-600 de euro pentru un hectar si poate depasi 3.300-3.500 de euro.

In judetul Braila ofertele sunt de 2.200-2.700 euro pentru un hectar, in functie de gradul de comasare, iar cele mai mici preturi se gasesc in zona de sud a tarii, Campia Romana, unde preturile sunt de 1.000-1.700 euro pentru un hectar. Cele mai scumpe terenuri sunt in zona Sanicolau, judetul Timis, care se vand cu 5.000 de euro pe hectar.

Leave a Comment