Înfiinţarea Parcului fotovoltaic rămâne doar o idee frumoasă

Nici în acest an proiectul privind amenajarea unui parc fotovoltaic la ieşirea din Zalău înspre Hereclean nu are şanse prea multe să se concretizeze, întrucât administraţia locală municipală nu a găsit o sursă de finanţare în acest sens. Fondurile care puteau fi accesate prin Fondul de Mediu pentru asemenea proiecte s-au epuizat anul trecut şi, deocamdată, nu a fost publicat vreun ghid de al solicitantului pentru accesarea de finanţări în domeniul respectiv, astfel că lucrurile au rămas în aşteptare.
Dorinţa autorităţilor municipale de a avea un parc fotovoltaic, care să producă energie electrică din surse regenerabile, cu costuri cât mai mici, rămâne, însă, valabilă, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan.
În prezent, consumul înregistrat la Zalău (administraţie locală şi instituţii subordonate, n.r.) este de 3.700 megawaţi/oră/an, ceea ce ar însemna un cost al investiţiei de 5 milioane de euro. Cum suma nu poate fi acoperită din bugetul local, soluţia pentru ca investiţia să prină contur este doar găsirea unei surse de finanţare, edilii încercând acest lucru încă de la începutul anului trecut. Tot atunci, consilierii locali din Zalău au aprobat documentaţia tehnico-economică aferentă acestui obiectiv de investiţii, numit „Instalaţia de producere a energiei electrice din surse regenerabile solare SoArE Zalău”. Reprezentanţii municipalităţii au finalizat anul trecut Studiul de Fezabilitate şi Proiectul Tehnic şi au obţinut avizele necesare investiţiei. De asemenea, potrivit sursei citate, suprafaţa de 3,5 hectare pe care să fie amenajat parcul a fost stabilită lângă staţia de epurare, toate demersurile fiind făcute pentru a se putea aplica pentru un proiect european în momentul deschiderii unei linii de finanţare.
Potrivit proiectantului, centrala fotovoltaică care urmează să fie instalată la Zalău va fi alcătuită din panouri fotovoltaice şi va fi conectată la reţeaua de medie tensiune, urmând să asigure iluminat public.

Prezentul aparţine proiectelor solare

Panourile fotovoltaice au început să fie folosite pe o scară din ce în ce mai largă şi în alte judeţe, în ciuda preţului mare şi al potenţialului energetic scăzut pe care îl are România Dacă în urmă cu câţiva ani, prea puţini erau românii interesaţi de asemenea proiecte, temându-se de sumele implicate şi de amortizarea investiţiei în prea mulţi ani, prezentul aparţine proiectelor solare, aceasta fiind o zonă în care se aşteaptă o dezvoltare accelerată pe termen scurt.
Iniţial, panourile fotovoltaice au fost folosite pentru a asigura energia electrică acolo unde nu exista nici un alt mod de a o produce, adică în staţii experimentale, outpost-uri îndepărtate sau sateliţi. În prezent, însă, panoul fotovoltaic este încă destul de costisitor, dar a început să pătrundă în cam toate domeniile şi mediile sociale. Astfel, este folosit pentru a produce curentul electric necesar locuinţelor individuale izolate, în cadrul unor centrale solare de mare capacitate, în cadrul dispozitivelor mobile precum taxiurile electrice sau alimentatoarele mobile etc.
Potrivit estimărilor făcute în domeniul energiei verzi, pe măsură ce tehnologia va avansa şi preţul panourilor solare va scădea, tot mai multe persoane vor avea acces la această formă alternativă de producere a energiei electrice.

Leave a Comment