De plata impozitului pe venit aferent anului 2013 scapă cine poate

O anumită categorie de contribuabili nu va mai plăti impozitul pe venit aferent anului fiscal 2013, se menţioneaza într-o Ordonanta de Urgenţă care a intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni.

Conform OUG 40/2014, impozitul pe venit pentru anul fiscal 2013, datorat pentru anumite categorii de venituri, nu se va mai achita. Mai exact, noile reglementări stabilesc că se anulează, proporţional cu gradul de calamitate al producţiei agricole, impozitul pe venitul din activităţi agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfăşurat activităţi agricole individual sau în asociere. Cu alte cuvinte, dacă recoltele agricole au fost afectate de calamităţi, atunci contribuabilii nu vor mai fi obligaţi să plătească impozitul pe venit pentru anul 2013.
Totuşi, în OUG se menţionează că, pentru a fi scutiţi de la plata impozitului, contribuabilii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: impozitul a fost stabilit pe bază de norme de venit; pentru producţia agricolă nu au fost încheiate poliţe de asigurare; producţia a fost calamitată în proporţie de peste 30 la sută.
Gradul de calamitate se dovedeşte cu procesele-verbale de constatare a pagubelor, pentru fiecare producător agricol şi unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, întocmite de către comisiile locale pentru situaţii de urgenţă constituite prin ordin al prefectului, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
Conform actului normativ, organul fiscal va emite decizie de anulare a impozitului şi, după caz, a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia, chiar dacă împotriva actelor administrative fiscale prin care au fost stabilite s-au exercitat ori nu căi de atac. De asemenea, contribuabilii care au efectuat plata creanţelor fiscale anulate au dreptul la restituirea sumelor achitate.
În noile dispoziţii se menţionează că procedura de anulare a impozitului pe venitul din activităţi agricole datorat potrivit art. 74 din Codul fiscal, inclusiv a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia, se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor, la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Leave a Comment