Banca Transilvania preia Idea::Bank pentru 43 milioane euro

• Instituţia de credit din Cluj achiziţionează şi acţiunile deţinute de Getin Holding la Idea::Leasing şi Idea::Broker de Asigurare

• Ciorcilă: „Dacă celelalte achiziţii au fost pentru a consolida business-ul BT, aceasta face parte din strategia de a continua lansarea de iniţiative de banking online”

Banca Transilvania achiziţionează acţiunile deţinute de grupul polonez Getin Holding la Idea::Bank, Idea::Leasing şi Idea::Broker de Asigurare, pentru suma de 213 milioane lei (43 de milioane de euro), a anunţat,  instituţia de credit, într-un comunicat.

Perfectarea tranzacţiei pentru achiziţionarea întregului pachet de acţiuni a fost aprobată ieri de Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania, tot ieri având loc şi semnarea contractului.

Conform comunicatului băncii, „până la primirea aprobării BNR şi a Consiliului Concurenţei, entităţile IDEA îşi vor desfăşura activitatea independent”. Printre altele, comunicatul trimis Bursei de Valori Bucureşti menţionează: „Procesul de integrare va avea loc numai după îndeplinirea tuturor procedurilor legale, precum şi după solicitarea şi obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente”.

Companiile din România care sunt sub brandul IDEA înseamnă 2,85 miliarde lei active totale, peste 60.000 de clienţi, 530 de angajaţi şi 46 de unităţi, la finalul anului trecut, mai arată doumentul citat.

Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, a declarat: „Vedem achiziţia Idea::Bank ca o nouă oportunitate pentru Banca Transilvania şi pentru clienţi. Dacă celelalte achiziţii au fost pentru a consolida business-ul BT, aceasta face parte din strategia de a continua lansarea de iniţiative de banking online. Ideea::Bank, ca parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, va fi un hub de digital banking prin care vom lansa şi dezvolta idei creative de soluţii digitale pentru clienţii de acum şi pentru cei care vor veni”.

La rândul său, Piotr Kaczmarek, Directorul General al Getin Holding, subliniază: „Ca investitor străin, Geting Holding este foarte bucuros că a contribuit la dezvoltarea economiei româneşti. Ca parte a filosofiei noastre, văzându-ne misiunea îndeplinită, suntem fericiţi că activele din România vor face parte din Grupul Financiar Banca Transilvania, cel mai mare şi mai dinamic jucător de pe piaţă”.

Grupul Getin Holding este listat la Bursa din Varşovia şi are activitate în retail banking, leasing, intermediere financiară, factoring şi consultanţă în Polonia, Ucrania şi România.

Idea::Bank (fosta Romanian International Bank) a fost preluată în anul 2014 de Getin Holding, unul dintre cele mai mari grupuri financiare poloneze.

În ultimii ani, Banca Transilvania a mai achiziţionat Volksbank România, Bancpost şi Victoriabank, prima achiziţie fiind făcută în 2015. La acel moment, banca din Cluj semna cea mai mare tranzacţie de pe piaţa bancară din România. În 2018, banca a cumpărat Bancpost, ERB Retail Services şi ERB Leasing. Aceste achiziţii au completat strategia de creştere şi consolidare a cotei de piaţă BT, ducând – împreună cu creşterea organică – la ascensiunea băncii pe primul loc în sistemul bancar românesc.

Banca Transilvania înseamnă 3,2 milioane de clienţi, peste 9.000 de angajaţi, 500 de sedii, dar şi cel mai mare grup financiar din Europa de Sud-Est.

Tranzacţia cu Idea::Bank a fost asistată de Barclays Bank Ireland PLC, Filip & Company, EY şi Linklaters (consultanţii Băncii Transilvania), precum şi de Rothshild & Co., Sayenko Kharenko şi Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (cei ai Geting Holding).

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment

error: Conținut protejat!