Clubul Impact LEGO CNS Zalău, la ceas aniversar

În urmă cu trei ani, un grup de 50 de elevi entuziaşti de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, coordonaţi de Meda Morariu şi profesoara Iulia Florian, au pus bazele unui club în cadrul căruia elaborează proiecte prin care să vină în sprijinul comunităţii. Modelul a fost dezvoltat în România de către Fundaţia „Noi Orizonturi” şi este recunoscut de experţi mondiali ca model de bună practică.

În timpul scurs de atunci, prin Clubul Impact LEGO CNS Zalău s-au perindat zeci şi zeci de elevi ai prestigioasei unităţi de învăţământ, care s-au implicat în diverse activităţi de voluntariat menite să aducă o schimbare în bine. Marţi, 19 septembrie, „impacţii” de ieri şi de azi şi-au dat întânire la şcoală, pentru a se cunoaşte, pentru a împărtăşi idei şi impresii, pentru a rememora proiectele implementate în cei trei ani. Totul, într-o atmosferă non-formală, plină de energie şi veselie.

Printre cei prezenţi la întâlnire s-au numărat şi foşti liceeni de la CNS, în prezent studenţi la diferite facultăţi din ţară. Cătălin, Vlad, Patricia sau Manuela au fost doar câţiva dintre „impacţii” cu vechime care au răspuns „prezent” şi au povestit colegilor lor mai mici frumoasa experienţă a implicării în proiectele clubului zălăuan. La rândul lor, Iulia, Alina sau Andreea, încă eleve de liceu, au povestit despre cât de mult le-a schimbat voluntariatul, cum le-a învăţat să fie mai organizate, să ştie să muncească în echipă, să facă ceva pentru cei din jur.

S-a vorbit despre primul proiect – „Lego Land”, cel implementat la scurt timp după înfiinţarea clubului, ce a avut ca scop crearea unui mediu adecvat – spaţiu deschis, confortabil, care oferă bucurie din abundenţă, potenţează creativitatea şi îmbunătăţeşte sănătatea – în grădina liceului, unde elevii să desfăşoare activităţi cu caracter sportiv, cultural şi educativ. A urmat „Împreună pentru aventură”, în cadrul căruia voluntarii şi-au petrecut timpul liber cu 20 de copii din medii defavorizate, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani. Împreună am mers la muzeu şi la bibliotecă, s-au jucat, au vizionat filme.

„Gusturi vechi cu IMPACT azi” s-a materializat, în primăvara lui 2016, într-o broşură cu 23 de reţete tradiţionale sălăjene de pe vremea bunicilor, din banii stânşi în urma unei campanie de strângere de fonduri tocmai în centrul Zalăului. S-a amintit şi de „Lecţii Experimentale cu Grad de Originalitate”, implementat în perioada Săptămânii Altfel, despre „S.I.R.O.P. (Servicii cu IMPACT Rentabile Oferite cu Plăcere) pentru copii”, o afacere socială din al cărei profit, 20 de copii din medii defavorizate au făcut o excursie prin judeţ, dar şi de ultimul proiect, „Tineri cu S.C.O.P.” (succes, curaj, originalitate, pasiune), în cadrul căruia au fost promovate patru modele pozitive de tineri.

Leave a Comment