Zălăuanul Mirel Matyas, la Conferința Internațională SRPAC – Timișoara

La Timișoara s-a desfășurat în perioada 15-17 noiembrie 2019, cea de a III-a Conferința Internațională a Societății Române Pentru Astronomie Culturală (SRPAC). Pe parcursul a două zile, au fost prezentate 27 de lucrări susținute de 25 de pasionați de astronomia culturală (astronomi profesioniști și amatori, profesori, cercetători sau artiști fotografi) membri ai SRPAC sau simpatizanți. Conferința a avut un caracter internațional prin participarea unor cercetători din Serbia, Ungaria și Germania. Cele 27 de lucrări prezentate au acoperit 5 domenii: Istoria astronomiei și explorării spațiului, Astronomia și educația, Impactul astronomiei asupra vieții umane, Arheoastronomie și etnoastronomie respectiv Gnomotică. Moderatorii acestor secțiuni au fost Radu-Mihai Anghel (muzeograf la Observatorul Astronomic Bacău), Mircea Pteancu (Astroclubul Galaxis Arad), Andrei Juravle (administrator Astrovest), Marc Frîncu (conf. univ. dr. la Universitatea de Vest Timișoara, președintele SRPAC) și Leonard Dorogostaisky (fondator ArheoVest).
Profesorul zălăuan Mirel Matyas a participat la Conferința Internațională SRPAC cu două lucrări. Prima lucrare, legată de istoria astronomiei, este intitulată ”Misiunile spațiale Apollo în filatelia românească”. Pentru prima dată, în cadrul unei conferințe SRPAC a fost abordată o temă de filatelie. Prelegerea susținută a fost completată de o mini-expoziție filatelică ce a stârnit interesul celor prezenți.
A doua lucrare, de etnoastronomie, a făcut referire la ”Modele cosmologice din bisericile de lemn sălăjene”. Descoperirea este legată de prezența în iconografia bisericilor de lemn din Ulciug, Bulgari și Domnin a unor modele cosmologice de tip geocentric (modelul lui Ptolemeu) respectiv a unui model de tip geo-heliocentric (modelul lui Riccioli).
În cadrul Simpozionului Internațional SRPAC au avut loc și două lansări de carte. A fost prezentată publicului ediția în limba română a cărții ”Astrologia și cosmologia în religiile lumii” – autor Nicholas Campion. Lansarea cărții a fost precedată de prelegerea ”Astronomia, cultura și călătoriile spațiale”, susținută de autorul cărții, istoric de astrologie și cultură astronomică, profesor la University of Wales Trinity Saint David.
La Librăria Cărturești din Timișoara (str. Mercy) a fost lansată, în prezența unora dintre autori, monografia ”Astronomia Străbunilor: arheoastronomie și etnoastronomie pe teritoriul României”. Cele 15 capitole, semnate de 14 autori cu diverse profesii (arheologi, antropologi, ingineri, astronomi, profesori, informaticieni, lingviști, preoți sau artiști) acoperă o tematică variată ce se întinde din preistorie până în perioada contemporană. Așa cum arată în prefața cărții Marc Frîncu, care alături de Simina Frîncu sunt editorii lucrării, ”volumul de față vine să ofere pentru prima dată o privire unitară asupra unor aspecte legate de practicarea studiului astrelor, din motive religioase sau practice, pe teritoriul României”. Cartea, însumând 370 de pagini, a apărut în condiții grafice deosebite la editura JATEPress Kiadó din Szeged. CD-ul ce însoțește cartea vine cu varianta electronică în format PDF a tuturor articolelor, dar și cu imagini sau filmulețe care completează studiile prezentate. Unul dintre capitole, semnat de prof. Mirel Matyas, pune Sălajul pe harta astronomiei culturale, prin prezentarea modelelor cosmologice din bisericile de lemn din Ulciug, Bulgari și Domnin.
Simpozionul Internațional SRPAC a fost găzduit de Universitatea de Vest din Timișoara și a fost dedicat împlinirii a 55 de ani de existență a Planetariului din Timișoara, primul planetariu din România.
Daniel Mureșan

Leave a Comment