Un altfel de teatru la Zalău. Rafina, spectacolul despre oameni diferiți

 

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău găzduiește astăzi spectacolul „Rafina”, un eveniment teatral în regia artistică a Irinei Gâdiuță. Spectacolul are ca temă de cercetare și documentare incluziunea la nivelul orașelor mici din România a persoanelor non-tipice, cu cerințe educaționale speciale și tulburări din spectrul autist.

Reprezentațiile de la Zalău au loc astăzi în Sala de Tehnologii Noi „Clio High Tech”, de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Prima reprezentație a avut loc duminică, iar alte două sunt programate azi de la ora 10 și de la ora 15. O ultimă reprezentație va avea loc la Cluj-Napoca, la REACTOR de Creație și Experiment, marți, 31 mai, ora 20. Regizoarea Irina Gâdiuță a declarat astăzi într-o conferință de presă că spectacolul Rafina investighează, în teritoriu poetic, principiul neuronormativității, pe care se întemeiază convingerea că neurodivergența/ neurodiversitatea este o abatere de la normă, o anomalie, și pe care se fundamentează un întreg set de practici socio-culturale care marginalizează, diagnostichează, instituționalizează mințile neconforme. Neurodiversitatea este „înțelegerea variației neurologice ca formă naturală a diversității umane, supusă acelorași dinamici societale ca și alte forme de diversitate”. Rafina redă, în șapte acte, peisaje socio-afective unde se manifestă insidios sentimentul rușinii, al neîncrederii și suspiciunii, unde se consolidează stigma, opresiunea, izolarea, și unde istoria personală se intersectează cu istoria recentă. Echipa spectacolului este alcătuită din: Irina Gâdiuță – regie, Bogdan Georgescu – text, Andreea Grigore – scenografie, Maria Balabaș, Teo Retegan – muzică, Carmen Coțofană – mișcare scenică, Irina Artenii, Maria Balabaș, Alexa Dragu, Carmen Lopăzan, Cătălina Oance – distribuție, Patricia Marina Toma – asistență documentare, Viorel Petric – artist vizual, Ioana Manciu – asistență regie. Cătălin Rulea – grafică și Raluca Țurcanașu – fotografii.

Acces la cultură

Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022 face parte din proiectul „Perifeeria”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, care își propune facilitarea accesului la cultură și dezvoltarea capacității de (auto)reprezentare prin teatru pentru grupuri și categorii marginalizate din punct de vedere social, economic și cultural. Parteneri în proiect: Centrul de Teatru Educațional Replika, Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca și Centrul Național al Dansului din București.

 

One Thought to “Un altfel de teatru la Zalău. Rafina, spectacolul despre oameni diferiți”

  1. […]   Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău găzduiește astăzi spectacol „Rafina”, un eveniment teatral în regia artistică a Irinei Gâdiuță. Spectacolul are ca temă de cercetare și documentare incluziunea la nivelul orașelor mici din România a persoanelor non-tipice, cu cerințe educaționale speciale și tulburări din spectrul autist. Reprezentațiile de la Zalău au loc astăzi în Sala de Tehnologii Noi „Clio High Tech”, de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Prima reprezentație a avut loc duminică, iar alte două sunt programate azi de la ora 10 și de… Citeste mai mult […]

Leave a Comment