SILVANIA REDIVIVA – Societatea culturală a Fiilor Sălajului

ONG-urile culturale din anii ’90 s-au conturat în speranța că „una din fețele văzute ale lui Dumnezeu este Cultura Română” și va fi onorată de acum în deplină libertate. Promotorii speranței au fost iarăși „dascălii, părinții națiunii”, cum i-a numit pe învățători și profesori vizionarul Nicolae Iorga.

Magiștrii  promoției noastre UBB/Litere 77, au fost în prima linie, chemând la implicare pe foștii studenți pentru apărarea valorilor naționale. În anul 1991 când m-am „repatriat din exilul bucureștean”, mi s-a cerut să demonstrez scriind, cât mi-a lipsit magnetismul podișului transilvan, pe când prof. univ. Iustinian Petrescu (geolog) organiza Uniunea Vatra Românească.

Prof. univ. I. Teodor Stan, magistrul de la Litere, aduna pe Fiii Moților în rândurile Societății „Avram Iancu”. Cu sprijinul universitarilor amintiți și cu exemplul lor au luat ființă ONG-urile: Fiii Albei, Fiii Bistriței, Fiii Sălajului și altele, ca suport al valorilor identitare, în contextul socio-politic din anii ’90. Întrucât în perioada interbelică a mai figurat la Cluj o grupare ”Silvania”, a studenților sălăjeni, organizația „Fiii Sălajului”  din 1992 a fost autorizată de Ministerul Culturii sub denumirea: „Societatea Culturală SILVANIA REDIVIVA”, la sugestia prof. univ. Nicolae Gudea. Statutul acesteia prevedea protejarea monumentelor istorice și a dovezilor de cultură identitară, a tradițiilor, facilitarea accesului la învățământ și cercetare a tineretului sălăjean, premii școlare etc. Fiecare aderent urma să monitorizeze situația din zona sa natală și să caute sponsorizări pentru evenimentele propuse.

Acestea s-au putut concretiza numai acolo unde administrația locală a binevoit să acorde culturii prioritatea cuvenită. De pildă, amplasarea bustului lui George Pop de Băsești, la liceul cu același nume, a fost posibilă numai prin abnegația colegului prof. Aurel Lung, directorul acestei instituții de învățământ din Cehu Silvaniei. Amenajarea muzeului în istorica școală confesională din 1821 Bălan și reconstrucția Mănăstirii din aceeași localitate s-au derulat sub auspiciile Uniunii Vatra Românească și ”Silvania Rediviva”. Inscripțiile sculptate în stil „Antiqua” și „Arhaic Românesc” turnate în bronz pentru Bogdana, Bălan, Sibiu, s-au realizat de asemenea cu aportul celor conștienți de imperativul culturii.

Inscripțiile donate fac cinste Mitropoliei Ardealului și Facultății „Andrei Șaguna” precum și studenților sălăjeni, onorați să studieze în Cetatea Cibinului. Negativele acestor lucrări de artă sunt expuse la Muzeul Satului Bălan, alături de bustul lui George Pop de Băsești, întrucât sunt modelate din argilă de la fața locului, fiind donate de sculptorul Ilarion Voinea.

Fotografia de grup din 1992, de la Casa Universitarilor clujeni, arată disponibilitate pentru cultură și alte nobile intenții. Invitat de onoare a fost prefectul de atunci, Nicolae Dunca, primit cu pâine și sare de o studentă sălăjeană, costumată cu sumnă/cămeșă cu mărgele/tricolor ascuns în ele (de la 1917).

A fost bucurie și multe promisiuni festive și…. cam atât

„S-au ascuns /în Lumina Celui Nepătruns” o treime din protagoniștii bunelor intenții de atunci. Cu pietate amintim câteva personalități care au motivat pe Fiii Sălajului, clujeni, susținând și promovând demersurile lor: prof. univ. Iustinian Petrescu, geolog, „sălăjean prin adopțiune”, prof. univ. I. Teodor Stan, filolog, moț plecat în țară/cu cercuri și cu ciubară”, ca să le umple cu mana cerească a învățăturii.

Mare patriot sălăjean preotul Iulian Benche, a ctitor două biserici clujene, care a scris cărți de predici și cultură mireană; a găzduit la biserica sa „Înălțarea Sfintei Cruci”, lansări de carte, expoziții de artă, conferințe și alte manifestări culturale ale sălăjenilor,  inclusiv. Prohodit împreună cu Hristos în Vinerea Mare la ctitoria sa clujeană Înălţarea Sfintei Cruci, a fost înhumat la Chiuieşti, unde şi-a început misiunea pastorală lângă străbunii sălăjeni, la Valea Hranei, acum un an. Ne-a amintit mereu și ne-a lăsat îndemnul enigmatic : „Spre cel ce te lovește cu piatra, tu să arunci cu pâine!”. Rămâne imperioasa nevoie de implicare altruistă, adusă Luminii și culturii, pentru ca porunca ”Adunați-vă comoară în ceruri!” să nu rămână un strigăt în pustie. Putem alege să o ignorăm, însă darea de seamă pentru ce am ales…. va fi inevitabilă.

Am citat din Mircea Eliade, Nichifor Crainic și Cartea Cărților.

 

prof. Aurelia Petrule

2 Thoughts to “SILVANIA REDIVIVA – Societatea culturală a Fiilor Sălajului”

  1. […] ONG-urile culturale din anii ’90 s-au conturat în speranța că „una din fețele văzute ale lui Dumnezeu este Cultura Română” și va fi onorată de acum în deplină libertate. Promotorii speranței au fost iarăși „dascălii, părinții națiunii”, cum i-a numit pe învățători și profesori vizionarul Nicolae Iorga. Magiștrii  promoției noastre UBB/Litere 77, au fost în prima linie, chemând la implicare pe foștii studenți pentru apărarea valorilor naționale. În anul 1991 când m-am „repatriat din exilul bucureștean”, mi s-a cerut să demonstrez scriind, cât mi-a lipsit magnetismul podișului transilvan, pe când… Citeste mai mult […]

  2. […] ONG-urile culturale din anii ’90 s-au conturat în speranța că „una din fețele văzute ale lui Dumnezeu este Cultura Română” și va fi onorată de acum în deplină libertate. Promotorii speranței au fost iarăși „dascălii, părinții națiunii”, cum i-a numit pe învățători și profesori vizionarul Nicolae Iorga. Magiștrii  promoției noastre UBB/Litere 77, au fost în prima linie, chemând la implicare pe foștii studenți pentru apărarea valorilor naționale. În anul 1991 când m-am „repatriat din exilul bucureștean”, mi s-a cerut să demonstrez scriind, cât mi-a lipsit magnetismul podișului transilvan,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment